x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RAR - 700.000 de masini, respinse la ITP

RAR - 700.000 de masini, respinse la ITP

de Iohanna Onaca Purdea    |    05 Mai 2006   •   00:00

Defectiunile la instalatia electrica si lipsa elementelor obligatorii in dotarea autoturismelor au fost cele mai des intalnite motive pentru respingerea autovehiculelor la inspectia tehnica periodica (ITP), anul trecut.

Peste 1,22 milioane de autovehicule au trecut anul trecut pe la statiile autorizate de de Registrul Auto Roman (RAR) pentru inspectia tehnica periodica, potrivit datelor RAR. Peste 710.000 de autovehicule au revenit pentru ITP, ceea ce inseamna ca mai mult de jumatate dintre autovehiculele prezentate la inspectie pentru prima data au fost respinse. Vechimea medie a vehiculelor a fost de 13,57 ani, iar procentajul la prima prezentare in functie de vechime arata ca mai mult de jumatate dintre acestea (56,61%) au avut peste de zece ani. Doar 40% dintre vehiculele aflate la prima prezentare pentru efectuarea ITP au fost admise, iar din cele 60% respinse, jumatate aveau o varsta de peste 15 ani. Procentajul de respingere a fost de aproape 60% in cazul autoturismelor, 45,3% in cazul microbuzelor, 66,5% pentru autobuze, 63% pentru autoutilitare.

DEFECTIUNI. Autovehiculele au fost respinse din cauza unor defectiuni la instalatia electrica (proasta functionare a dispozitivelor de iluminare, semnalizare), constatate in proportie de 30,5%, din cauza lipsei dotarilor necesare (centuri de siguranta, triunghi reflectorizant, trusa medicala, stingator incendiu), in proportie de 21,1%. Alte defectiuni au mai fost constatate la roti - 19%, directie si punte fata/ spate - 18% si la sistemul de franare, in proportie de 14,3%.

×
Subiecte în articol: observator