x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Răsplata de la Guvern: 20 milioane de euro pentru şcoli şi grădiniţe

Răsplata de la Guvern: 20 milioane de euro pentru şcoli şi grădiniţe

de Aniela Nine    |    19 Oct 2010   •   00:00

Cea de a doua Hotărâre de Guvern prin care Executivul a alocat bani către administraţiile locale a fost publicată marţi în Monitorul Oficial. Este vorba de o HG adoptată pe 13 octombrie, care direcţionează 80 milioane de lei ( aproximativ 20 milioane euro) prin bugetul Ministerului Educaţiei pe anul acesta către renovarea şi continuarea investiţiilor la peste 900 de şcoli, licee şi grădiniţe din toate judeţele ţării.



Hotărârea de Guvern adoptată săptămăna trecută se adaugă celei din data de 20 septembrie prin care Guvernul aloca fonduri pentru infrastructura rurală, ambele hotărâri fiind strâns legate de scandalul fraudării legii pensiilor, când Roberta Anastase a prezentat liste cu investiţiile locale pentru care spunea că ceruseră bani pesediştii ca să plece din sală la votul legii. Pe cea de a doua listă prezentată de Roberta Anastase figurau şi obiective locale precum şcoli şi grădiniţe considerate ca aparţinând unor colegii ale pesediştilor. În replică, pesediştii au susţinut că-i vorba de amendamente prin care ceruseră la legea bugetului bani pentru obiective din colegiile lor. Pe de altă parte, informaţii pe surse anunţau direcţionarea unor sume de bani şI pentru parlamentarii PDL, drept răsplată pentru "efortul" de a trece legea. Guvernul a negat toate aceste informatii, sustinand ca banii sunt alocati in cadrul unui program aflat in derulare din 2007.

Banii direcţionaţi azi de Guvern merg atât către obiective de învăţământ aflate în colegii pedeliste, cât şi pesediste.

De exemplu, potrivit HG-ului făcut public azi, cei mai mulţi bani, un milion de lei, vor fi viraţi pentru lucrările la clădirea nouă a Şcolii generale din oraşul Pecica, judeţul Arad, unde primar este Petru Antal, membru PDL. Suma de 550.000 de lei o va primi Şcoala "Ady Endre" din localitatea Sâncraiu, judeţul Cluj, primarul fiind membru UDMR. 
De asemenea, câte 500.000 de lei vor fi alocaţi pentru lucrările de reabilitare de la Şcoala generală nr. 11 din municipiul Braşov, de la Liceul "Nicolae Titulescu", din Braşov (primar PDL),  de la şcoala din satul Buda, judeţul Iaşi. Mai multe obiective de învăţământ din Galaţi (primar PSD) au primit sume de bani cuprinse între 50 şI 150 mii lei.
Cea mai mică sumă revine Liceului "Nichita Stănescu" din sectorul 3 al Capitalei, doar 4.000 de lei. De asemenea, sume de câte 5.000 de lei primesc şcoli din Bucureşti, judeţele Sălaj, Mureş, iar finanţări de câte 7.000 de lei unor şcoli din judeţele Alba, Teleorman.

×
Subiecte în articol: observator