Procurorul general s-a arătat dezamăgit de unii procurori anticorupţie din teritoriu care nu au reuşit să străpungă fenomenul infracţional "Sunt procurori din serviciile teritoriale care au dezamăgit şi doar lipsa de profesionalism sau nepăsarea explică lipsa rezultatelor.
Până la urmă, observatorul cel mai obiectiv sunt datele statistice, cifrele. Cei care nu aţi reuşit să penetraţi mediul infracţional şi nu aţi reuşit să-i aduceţi pe infractori în faţa justiţiei în anumite judeţe nu puteţi invoca cauze externe", a spus Kovesi. Procurorul general a arătat că este normal ca aşteptările de la DNA să fie mari, din moment ce această structură de parchet beneficiază de cele mai bune resurse materiale şi tehnice. Kovesi a precizat că pentru calitatea muncii procurorului anticorupţie nu poate fi făcut responsabil doar procurorul de caz, ci şi şefii acestuia care au obligaţia, potrivit legii, să verifice calitatea soluţiilor şi a actelor de urmărire penală. "Vă cer să daţi o atenţie deosebită trimiterilor în judecată", a spus Kovesi precizând că procurorii nu pot risca să fie acuzaţi că au coborât standardele profesionale. "Cu atât mai mult trebuie să acordăm această atenţie prin prisma subiectului activ al infracţiuniilor care sunt de competenţa dumneavoastră şi a consecinţelor pe care le au aceste trimiteri în judecată asupra persoanelor pe care le cercetaţi. O atenţie sporită trebuie să o acordaţi şi operativităţii soluţionării cauzelor pentru că sunt multe dosare care se soluţionează într-un termen relativ mare. Sunt sigură că aveţi cauze complexe în care faceţi multe acte de urmărire penală, aveţi multe persoane de audiat, aveţi expertize pentru a căror soluţionare este nevoie de un timp îndelungat, dar acest lucru nu este întotdeauna o justificare obiectivă pentru depăşirea termenelor rezonabile. În măsura în care încărcătura pe procuror este mult prea mare, de noi depinde să găsim şi să gândim împreună soluţii pentru a rezolva această problemă. DNA în ansamblul său trebuie să fie o instituţie eficientă de care are nevoie societatea românească în contracararea fenomenului de corupţie", a mai spus Kovesi.
Nimeni nu e perfect!
Vicepreşedintele CSM, Bogdan Licu, în speech-ul ţinut, a făcut trimitere, fără a da nume, la tentativa fostului ministru de justiţie Tudor Chiuariu de a schimba un procuror DNA din funcţie doar în baza unei simple cereri. El a subliniat ideea că dacă CSM nu ar fi existat, cel puţin jumătate dintre procurorii DNA nu ar mai fi lucrat acolo. Oficialul CSM a îndemnat la solidaritate: "Că reies şi aspecte mai puţin plăcute în urma acestei analize, nimeni nu este perfect pe lumea aceasta! Începând cu CSM şi continuând cu dumneavoastră, dar împreună trebuie să construim, nu să dărâmăm". Licu a atras atenţia asupra faptului că DNA funcţionează având mari probleme de resursă umană. "Nu sunt schemele complete. Există o fluctuaţie de procurori la DNA. Ştiu că asta aduce atingere calităţii muncii sub toate aspectele. E o problemă pe care nu ştiu cum o putem rezolva în viitor, dat fiind faptul că tot Ministerul Public se confruntă cu asemenea probleme", a spus vicepreşedintele CSM. El a punctat caracterul descurajator al "pedepselor prea blânde" aplicate de instanţe, fapt pentru care se intenţionează de către CSM, DNA şi Ministerul Justiţiei modificări legislative privind cuantumul pedepselor pentru faptele de corupţie, dar şi în legătură cu competenţele DNA. "Am văzut cu ocazia controalelor făcute că sunteţi sufocaţi de dosare. Aveţi zeci de dosare în lucru şi este aproape imposibil ca un procuror de anchetă la nivelul DNA cu 20, 30, 40 de dosare în fişet să poată lucra ritmic în toate. Este imposibil! Ne amăgim dacă spunem că se lucrează în toate. Asta o spunem poate în altă parte. Eu sunt conştient că este imposibil pentru că sunteţi oameni, cum toţi suntem oameni, şi de aceasta poate ar trebui puţin umblat la competenţă în sensul să vă rămână înalta corupţie", a mai subliniat Bogdan Licu.
Citește pe Antena3.ro