x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raspuns - Auditul coruptiei, criticat de PNA

Raspuns - Auditul coruptiei, criticat de PNA

23 Mar 2005   •   00:00

Parchetul National Anticoruptie a raspuns ieri auditului realizat de organizatia Freedom House, la cererea Ministerului Justitiei, cu privire la coruptia din Romania.

Raportul cu pricina, dat publicitatii saptamana trecuta, aducea critici extrem de dure la adresa PNA si a primit o reactie pe masura din partea procurorilor. Ei considera ca auditul a fost realizat de o institutie neobiectiva, cu antecedente similare importiva PNA si intr-o maniera lipsita de profesionalism. De asemenea, procurorii critica Ministerul Justitiei, care nu a luat in considerare nici un moment posibila incompatibilitate a Freedom House, care criticase PNA in 2003 cu aproximativ aceleasi cuvinte. "Apreciem ca exprimarea publica de catre FH a unor opinii in legatura cu activitatea PNA sau cu activitatea Ministerului Public transforma acest auditor (ales nu pe baza unei licitatii) intr-unul incompatibil, acest lucru derivand din normele generale de audit recunoscute pe plan european. (...) Este evident ca Freedom House a pornit in auditarea politicilor Guvernului Romaniei cu pareri deja formate si a facut o analiza a activitatii PNA intr-un mod partinitor", se arata in document.

PREA MULT. O alta critica adusa raportului se refera la faptul ca organizatia si-a exprimat nepermis punctele de vedere asupra unor dosare aflate inca in curs de solutionare. "Este inadmisibil intr-un stat de drept ca o societate de audit sa-si exprime opinii asupra unor dosare aflate in curs de judecata sau de urmarire penala. Garantia ministrului Justitiei trebuia sa opereze in acest caz si sa limiteze tendintele FH de a face afirmatii neprofesioniste, neavenite asupra unor dosare in lucru", sustine PNA. Procurorii considera ca raportul si mai ales concluziile lui, in care activitatea PNA era catalogata drept necorespunzatoare, nu pot fi acceptate. Ei au depus puctul de vedere la Consiliul Superior al Magistraturii, care va lua in discutie situatia in cursul saptamanii viitoare. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: observator