x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Război imobiliar în Timiş / Bătaie pentru 60 de milioane de euro

Război imobiliar în Timiş / Bătaie pentru 60 de milioane de euro

de Mircea Opris    |    25 Oct 2008   •   00:00

La final de mandat, prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, refuză să pună în posesie mai multe persoane care şi-au câştigat în justiţie terenuri din comuna Dumbrăviţa, un paradis imobiliar lipit de oraş. La începtulul lunii octombrie, prefectul a pornit un război public împotriva "mafiei imobiliare", formată în opinia sa din oameni de afaceri, lucrători de la oficiul de cadastru, executori judecătoreşti şi magistraţi. Miza o reprezintă terenuri din comună, evaluate la aproximativ 60 de milioane de euro.



Comuna Dumbrăviţa, un fel de Voluntari al Bucureştiului pentru municipiul Timişoara

La începutul lunii, prefectul  a prezentat două titluri de proprietate considerate "false". El a acuzat public "grupurile de interese din mafia terenurilor imobiliare care au ajuns să înlocuiască absolut orice autoritate a statului român".

FUNCŢIONARII AU APLICAT LEGEA
Lista neagră îi cuprinde pe şeful executorilor judecătoreşti de Timiş, Cristian Jurchescu, şi lucrători ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş. Conform  prefectului, în spatele "mafiei imobiliare" se află omul de afa­ceri Adrian Luca, proprietar de teren în zona respectivă. Acesta nu este însă singura persoană care are decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile, pentru care prefectul a refuzat punerea în posesie. Punerile în posesie sunt obiectul unui scandal între locuitorii din Dumbrăviţa, primarul Szilagy Geza şi prefectul Ovidiu Drăgă­nescu de mai bine de cinci ani. "Executorul Jurchescu şi angajaţi ai OCPI Timiş, în baza unor sentinţe absolut ilegale, scandaloase, au îndrăznit să facă o executare silită ilegală, împroprietărindu-l ilegal pe Adrian Luca cu o suprafaţă de 14 hectare. E incredibil cum şi angajaţii de la Oficiul de Cadastru se pot prostitua, e adevărat, pe bani mulţi. Aici s-au plătit bani grei... faptul că a apărut acum cred că este legat şi de sponsorizările care se fac la partide... Vom face plângeri penale, vom cere controale de la minister", a declarat prefectul Ovidiu Drăgănescu.

Directorul adjunct al OCPI Timiş a declarat pentru Jurnalul Naţional că "titlurile au fost eli­berate în baza hotărârilor judecătoreşti definitve şi irevocabile ale Judecătoriei Timişoara. Tot ce am făcut noi s-a făcut cu respectarea legii". Şi executorul judecătoresc acuzat de prefect a reacţionat la acuzele care i se aduc. "Prefectul spune că noi facem legea. El, ca organ al statului, are obligaţia de a executa o sentinţă judecăto­rească. Am făcut puneri în posesie şi la alte primării, însă niciunde nu au existat probleme ca la Primăria Dumbrăviţa, unde primarul comunei, Szilagy Geza, mă tot duce cu preşul din 2005. Acolo sunt adeverinţe vechi de opt ani şi oamenii tot nu au fost puşi în posesie. Şi alţi co­legi executori au două, chiar trei dosare pe comuna Dumbrăviţa şi întâmpină aceleaşi probleme. Eu am acţionat cât se poate de legal",a declarat Cristian Jurchescu.

PREFECTUL IGNORĂ INSTANŢELE
Mai multe persoane se consideră nedreptăţite. "Avem patru sentinţe definitive şi irevocabile pentru suprafaţa de 36 de hectare de teren pe care atât Comisia locală, cât şi cea judeţeană de Fond Funciar erau obligate să le pună în execu­tare. Sentinţele sunt pronunţate din 2003. Succesiv am fost refuzaţi pe motiv că nu există teren disponibil", a declarat Adrian Luca. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor l-a amendat pe primarul comunei Dumbrăviţa cu 30.000 de lei "pentru întârzieri nejustificate în reconstituirea dreptului de proprietate şi pentru nerespectarea unor sentinţe civile definitive."


×
Subiecte în articol: observator