x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Războiul din asigurări declanşat de Băsescu

Războiul din asigurări declanşat de Băsescu

de Dan Constantin    |    Vali Blanaru    |    25 Feb 2014   •   19:51
Războiul din asigurări declanşat de Băsescu
Sursa foto: Karina Knapek

Doi dintr-o lovitură: preşedintele Autorităţii de Supraveghere Fiscală, Dan Radu Ruşanu, a fost pus sub urmărire penală şi reţinut pentru 24 de ore, iar fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, ar putea fi pus sub urmăririre pentru constituirea unui grup infracţional. Traian Băsescu şi-a pus astfel în aplicare ameninţările directe asupra conducerii ASF, care îndrăznise să controleze şi să ia măsuri de administrare specială la compania Astra Asigurări, deţinută de apropiatul său miliardarul Dan Adamescu. Războiul din piaţa asigurărilor ia o turnură radicală prin implicarea instituţiei prezidenţiale şi a “braţului înarmat” al regimului băsescu – DNA. Astfel, acest scandal devine unul politico-financiar cu implicaţii majore în cele două domenii. Reţinerea lui Ruşanu şi urmărirea penală a lui Chiţoiu sunt menite să intimideze conducerea PNL doar cu câteva ore înainte de decizia decisivă pentru menţinerea USL. Aripa Ruşanu pleda pentru menţinerea alianţei şi rămânerea la guvernare, opunându-se pe canale oculte sciziunii promovate de Crin Antonescu. Prin lovirea lui Ruşanu, Băsescu scoate din joc orice opoziţie în PNL la adresa lui Antonescu şi dă un semnal limpede spre justiţie, unde se judecă o contestaţie depusă de Astra la măsurile luate de ASF.

Atât cazul lui Ruşanu, cât şi cel al lui Chiţoiu decurg din “Dosarul Carpatica” în care omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul companiei de asigurări, şi Marian Mîrzac au fost arestaţi deja pentru 30 de zile.
Personajul cheie al acestui dosar este Daniel Tudor, fostul vicepreşedinte al ASF, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor până la momentul comasării instituţiilor de supraveghere de pe piaţa asigurărilor, de capital şi pensiilor private şi înfiinţarea ASF.

Ruşanu poate fi arestat 30 de zile
Procurorii DNA susţin că Ruşanu a urmărit “perpetuarea situaţiei de favorizare a Carpatica Asig şi impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar şi întărirea propriei puteri decizionale prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup”.
DNA susţine că Ruşanu s-a prevalat de angajamentele asumate cu FMI şi Comisia Europenă şi a modificat proiectul de OUG prin interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului ASF. “Cunoscând faptul că Daniel Tudor, la acea dată vicepreşedintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului ASF, experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor”. Comunicatul DNA nu precizează însă nimic despre incompatibilitatea în care se afla Tudor, a cărui soţie, Doina Tudor, este senator şi membru al Comisiei de buget.

DNA îl acuză pe Ruşanu şi că a concentrat sub autoritatea exclusivă a preşedintelui ASF decizia de declanşare sau nu a unor controale la societăţile de asigurări, inopinate. În acest mod Ruşanu i-ar fi adus “vătămări” lui Daniel Tudor, care din postura de vicepreşedinte responsabil de asigurări avea aceste atribuţii.
Tribunalul Bucureşti va decide dacă Ruşanu va fi arestat pentru 30 de zile. ASF a emis un comunicat de presă prin care a anunţat că vicepreşedintele instituţiei, Daniel Dăianu, va prelua temporar atribuţiile lui Ruşanu. 

Chiţoiu, legat şi el de Ruşanu
Tot ieri, procurorul şef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Chiţoiu pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice. DNA susţine că fostul ministru a iniţiat ordonanţa ASF “al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig, în lipsa unei urgenţe reale”. Demersul avea ca scop înlăturarea din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale Carpatica.

Cine este Daniel Tudor?
Daniel Tudor este o personă extrem de discretă a cărei declaraţie de avere nu apare nici pe site-ul ASF, nici pe cel al fostei Comisii de Supravehere a Asigurărilor. Singurele indicii privind bunăstarea acestuia se găsesc în declaraţia de avere a soţiei acestuia, senatoarea Doina Tudor. În 2011, Daniel Tudor obţinea numai din dobânzile la depozite bancare suma de 780.000 de lei (circa 160.000 de euro). Asta înseamnă că Tudor deţine numai în bănci echivalentul a 2-2,5 milioane de euro. Soţia sa are nu mai puţin de 25 de conturi curente şi depozite la bănci, sumele strânse în aceste conturi ajungând la echivalentul a 2,4 milioane de euro. Cei doi deţin în proprietate opt terenuri intravilane şi agricole în Bucureşti, Buzău şi Ilfov, dar şi un teren în Turcia. Ei deţin o casă în Turcia, cu o suprafaţă de 540 de metri pătraţi, dar şi un apartament în Statele Unite şi două în Belgia, trei case şi un apartament în Capitală.
Înainte să fie şeful CSA, Tudor a fost director Ardaf şi preşedinte RAI. În perioada 1984-1990, Daniel Tudor a lucrat în Belgia, la compania de asigurări Royal Belge, după ce în perioada 1977-1983 fusese referent pentru relaţia cu ţările francofone la Touring ACR. De notat faptul că Revoluţia l-a prins detaşat la Anvers şi pe preşedintele Traian Băsescu.

ASF cere Astra să oprească defăimarea insituţiei
ASF a emis ieri un comunicat prin care cere acţionarilor companiei Astra să înceteze demersurile de defăimare, care pot periclita demersul perfect legal de salvare a societăţii de asigurări prin procedura de redresare financiară. ASF susţine că a respectat toate prevederile legale care impuneau deschiderea procedurii de administrare specială pentru societatea Astra şi că o acţiune diferită a ASF ar fi însemnat încălcarea legii pentru care supraveghetorul naţional a fost înfiinţat şi o tolerare a neregulilor constatate, iar scopul instituirii procedurii de redresare financiară şi dorinţa ASF sunt de înlăturare a neregulilor constatate şi de salvare a societăţii.
“Denumirea de către acţionarul majoritar al Astra a deciziilor ASF drept «adevărate acţiuni criminale» reprezintă un demers de defăimare a rolului şi scopului ASF. (...) Din informaţiile solicitate de către ASF administratorului special KPMG Advisory rezultă că acţionarii Astra nu au cerut aprobarea KPMG pentru comunicatul de presă din data de 24 februarie 2014, la care facem referire. Prin urmare, orice declaraţie a acţionarilor Astra reprezintă doar punctul lor de vedere şi nu poziţia administratorului special. Dorim să reafirmăm mesajul clar că orice referire nepotrivită la adresa ASF, ca instituţie, este de natură să submineze şi să prejudicieze activităţile care ţin de funcţionarea ASF, de supravegherea şi controlul exercitat, de rolul pe care instituţia ASF îl are pentru stabilitatea pieţei financiare nonbancare”, se spune în comunicatul ASF.
ASF precizează că respinge cu fermitate acuzaţiile acţionarilor companiei Astra privind “nelegalitatea, depăşirea prerogativelor stabilite prin lege şi abuzul” în cazul deschiderii procedurii de redresare financiară, a numirii administratorului special KPMG Advisory şi a suspendării “nelegale” a drepturilor acţionarului majoritar al societăţii Astra, iar comunicatul atribuit societăţii Astra, din data de 24 februarie 2014, denaturează premisele deciziei perfect legale de deschidere a procedurii de redresare financiară prin administrare specială.
Astra Asigurări, acţionarii şi conducerea societăţii au contestat în instanţă decizia ASF prin care instituţia a deschis procedura de redresare financiară prin administrare specială a asigurătorului, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca administrator special.
Dosarul a fost înregistrat vineri, 21 februarie, la Curtea de Apel Bucureşti.

×