x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Războiul pentru apă a început. Între poliţiştii din Mureş şi conducere...

Războiul pentru apă a început. Între poliţiştii din Mureş şi conducere...

de Mediafax    |    06 Iul 2012   •   12:31
Războiul pentru apă a început. Între poliţiştii din Mureş şi conducere...

Sindicatul Politistilor "Lege si Onoare" Mures a sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Mures, reclamand ca agentilor din teren nu li s-a asigurat, de catre conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Mures, apa minerala.

Liderul sindicatului, Gheorghe Cerghizan, a declarat presei ca, in ciuda adreselor repetate facute catre conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Mures, agentilor din teren nu li s-a asigurat apa minerala, desi temperatura la nivelul solului a depasit 50 de grade Celsius.

Cerghizan a sustinut ca, potrivit legii, ar fi trebuit sa fie asigurata apa minerala pentru politistii de la Serviciile de Ordine Publica, Rutier, precum si pentru ce care lucreaza pe masini si autospeciale care nu sunt dotate cu sistem de climatizare sau aer conditionat, ori sa se reduca timpul de lucru.

Potrivit acestuia, in intervalul 2 - 7 iulie, temperaturile maxime la sol au fost intre 48,4 si 50,7 grade Celsius, iar indicele de temperatura-umezeala (ITU) la nivelul solului a depasit, timp de trei zile consecutiv, valoarea de 80 de unitati, ceea ce justifica luarea masurilor prevazute de lege pe timp de canicula.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al IJP Mures, Livia Popa, a declarat ca sindicatul a trimis sesizari similare si la conducerea institutiei, insa nu a fost cazul sa se distribuie apa minerala intrucat, potrivit Centrului Meteorologic Zonal Sibiu, temperaturile maxime in aer nu au depasit valoarea de 37 de grade Celsius prevazuta in lege, iar ITU nu a depasit 80 unitati.

La randul lor, reprezentantii ITM Mures au confirmat primirea sesizarii, aratand ca urmeaza sa o analizeze si sa prezinte un punct de vedere asupra acesteia.

Ordonanta de Urgenta 99/2000 care prevede masurile obligatorii pentru protectia angajatilor, in situatii de temperaturi extreme, arata ca "prin temperaturi extreme se inteleg temperaturile exterioare ale aerului, care depasesc 37 de grade Celsius sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel sau scad sub minus 20 de grade Celsius sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel".

×