x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reacţia presei maghiare din Harghita la incidentul cu hocheistul român bătut. Lotul României este "Selecţionata secuiască, numită impropriu română"

Reacţia presei maghiare din Harghita la incidentul cu hocheistul român bătut. Lotul României este "Selecţionata secuiască, numită impropriu română"

19 Dec 2011   •   12:51
Reacţia presei maghiare din Harghita la incidentul cu hocheistul român bătut. Lotul României este "Selecţionata secuiască, numită impropriu română"

* Cosmin Marinescu (component al echipei nationale de hochei U16 a Romaniei) a fost umilit in vestiar de coechipierii sai de etnie maghiara (lovit cu prosoapele si injurat) pentru simplul motiv ca este roman, informeaza Agerpres. "Aceasta atitudine nu are cum sa fie trecuta cu vederea, sportivul a fost umilit, iar in vestiar s-au spus cuvinte grele", a confirmat incidentul Barna Tanczos, presedintele Federatiei Romane de Hochei. Forul de specialitate a deschis o ancheta privind evenimentele petrecute pe 1 decembrie, la Miercurea Ciuc.

* Incidentul a avut loc in data de 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei. Lotul olimpic U16 al Romaniei se afla intr-un stagiu de pregatire la Miercurea Ciuc, in vederea participarii la Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013.

Cosmin a fost lovit cu prosoapele si injurat de catre coechipierii sai de etnie maghiara pentru simplul motiv ca este roman, informatia fiind confirmata de presedintele FRH. Incidentul a fost tratat diferit de presa maghiara, iar articolele de mai jos sunt un exemplu in acest sens.

'Csiki Hirlap' din 16 decembrie:'De la prosopul ud la apararea drepturilor' – Redai Attila

'Ieri, inainte de masa, am inceput sa ma enervez de unul singur,am ascultat muzica rock dura, dar nu a mersi nicum. Degeaba a fost scandalul din vestiar, acum nu voi putea sa ii cert pe romani.Trebuie sa recunosc faptul ca sustin pe deplin apelul de pe Facebook al lui Gyorgy Attila, de a-i recompensa pe cei trei copii, care au sustinut in vestiar dreptul la utilizarea limbii maghiare, si nu manipularea prin mass-media care a urmat agresiunea adolescentina din vestiar, destul de comuna in opinia mea.

O sustin pentru comportamentul de dinainte de loviturile cu prosopul din vestiar ale copiilor maghiari, unul din simbolurile normalitatii!La Miercurea Ciuc,intre copii maghiari,singurul copil roman sa nu dicteze celorlalti in ce limba sa vorbeasca!!Si mai mult,sa nu presupuna despre ei ca sunt romani!Un copil roman care se spune ca este prieten cu unul dintre copii maghiari care se presupune ca l-au agresatsi merg impreuna la Colegiul 'Octavian Goga' din Miercurea Ciuc...Hopa, incep sa apara nuantele!Nu e nicio problema, cine la ce scoala merge...este problema sa personala.Faptul ca a cerut sa nu se spuna ca este roman, il face sa creasca mult in ochii mei!Asa trebuie facut acest lucru:intr-un mediu majoritar maghiar, nu este normal sa se vorbeasca romana din cauza unui roman!Daca vom face asa nu vom reusi niciodata sa realizam aici in Ardeal bilingvismul care exista in mai multe locuri civilizate!Daca vom recunoaste dominatia limbii romane,atunci si in Tinutul secuiesc locuit in bloc de maghiari,limba noastra materna se va restrange la viata privata,care ar fi primul pas catre asimilare.Insa daca omul nu se rezuma la a citi doar titlurile stirilor,ci se mai informeaza suplimentar,se observa ca si in randul comentatorilor romani infierbantati apar intrebari logice.E interesant ca acest scandal a aparut tocmai acum cand nimeni nu mai acorda atentie noului buget care saraceste poporul.Pe un portal de socializare,cei grupati in jurul blogului maghiaromania.wordpress.com, au comentat problema spinoasa a romanilor care ii privesc pe toti cetatenii romani ca fiind romani.Este insa greu sa iti asumi o identitate cetateneasca 'romana', in conditiile in care de 1 decembrie, sunt caracteristice apelurile la romanism si indemnuri la adoptarea unor pozitii contarare celorlalte nationalitati.'Noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani!', iar extremistii de dreapta ne dau in cap cu acest lucru, pe strazile din oras.De aceea mi se pare ca in acest scandal,linia de demarcatie nu are caracter etnic,ci se trage intre diversionisti si manipultori cu capete incinse, respectiv cei cu o gandire normala.Tatal 'agresatului Marinescu' , a publicat miercuri un comunicat de presa care spune ca petitia depusa anterior nu s-a dorit sa aiba un caracter politic.Dar daca tastezi acum in Google numele lui Marinescu, iti vor aparea 3 milioane de rezultate, cele mai multe despre scandal, fapt care arata ca corul lupilor flamanzi este mai puternic decat ratiunea!'

www.tarkun.blogspot.com Articol scris de Gyorgy Attila, publicist si scriitor din Ciuc, recent decorat de consulul ungar din Miercurea Ciuc pentru activitati de 'propasire' a maghiarimii si initiatorul unui apel pe Facebook de sustinere a celor trei hocheisti impotriva 'sovinismului' romanesc de la Bucuresti!

'Imaginea actualei situatii a lotului U16 'roman'.In ghilimele pentru ca are un singur jucator de origine romana!Suntem in Miercurea Ciuc, 1 decembrie, zi de sarbatoare pentru romani, pentru noi nu prea!

Singurul baiat roman din lotul 'romanesc'le atrage atentia colegilor sai secui sa nu vorbeasca in limba maghiara,deoarece si ei sunt 'romani'!Pentru mai putin de atat,au fost omorati oameni,dar nu si de aceasta data!Colegii i-au aplicat o simpla bataie cu prosoapele ude pe fund.Acestia nu sunt vinovati ca joaca in selectionata 'romana' dar sunt maghiari,au 16 ani,sunt hocheisti si pentru asta eu imi scot palaria in fata lor!

Acum a inceput balul,s-a iscat un scandal monstru pentru ca, din nou, maghiarii ii ucid pe bietii romani nevinovati!Nici vorba de asa ceva!Hai secui, hai selectionata secuiasca, numita impropriu romana,care nu v-ati prostit in asa hal incat sa inghititi orice injosire!Daca acesti copii vor fi amendati,voi contribui personal cu bani si ii sustin prin toate mijloacele posibile!De altfel, in astfel de momente imi revin in minte scandari ale suporterilor din Miercurea Ciuc:'La anul,la anul veniti cu pasaportul!!!'

×