x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reamenajări turistice pentru cetăţile dacice

Reamenajări turistice pentru cetăţile dacice

de Lucian Dobrater    |    26 Mar 2010   •   00:00

Anul acesta se împlinesc 1904 ani de la sfârşitul ultimului război dacic care a dus la cucerirea capitalei Sarmisegetuza şi la moartea lui Decebal. Având în vedere unele teorii istorice potrivit cărora capul regelui dac Decebal ar fi fost adus la cetatea dacică Piatra Craivii, Consiliul Judeţean Alba a demarat în ultima perioadă ample acţiuni de inventariere a siturilor istorice în vederea amenajării şi folosirii lor ca puncte de atracţie turistică.
 
 Astfel, la cetăţile de la Căpâlna şi Piatra Craivii au fost ecologizate incintele istorice şi s-au amplasat panourile de informare şi orientare turistică. De asemenea, panouri de orientare şi informare turistică vor fi amplasate şi la cetatea dacică de la Cugir. Panourile sunt acum în lucru şi în cel mult două săptămâni ele vor fi amplasate. "Proiectul nostru presupune salvarea  şi conservarea acestor situri şi are ca finalitate integrarea lor într-un pachet turistic ce are ca centru de greutate Piatra Craivii. Pentru că anul acesta se împlinesc 1904 de ani de la moartea lui Decebal, dar şi pentru că există mai multe teorii istorice şi legende care fac mai atractivă din punct de vedere turistic Piatra Craivii decât alte cetăţi dacice din Alba, momentul este favorabil lansării publice a acestui proiect. Astfel, primul eveniment al acestui program turistic se va desfăşura chiar la Piatra Craivii. Interesul nostru este să atragem turiştii şi, de aceea, anul viitor vrem să aducem aici şi alte localităţi din ţară care au pe teritoriul lor cetăţi dacice", a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba. 


CAPUL LUI DECEBAL, GăSIT DE AMERICANI LA PIATRA CRAIVII   
Cetatea Piatra Craivii este cea mai importantă cetate dacică de pe teritoriul actualului judeţ Alba şi, în plus, mai există o teorie istorică interesantă care sporeşte atractivitatea turistică a acestei zone. În Acta Musei Napocensis (Revista ştiinţifică a Muzeului Transilvaniei din Cluj) din anul 1970, apare un articol al istoricului american Michael P. Speidel, care vorbeşte despre Ranisstorum ca fiind locul unde a fost dus capul lui Decebal. Potrivit lui Speidel, în anul 1965 la Grammeni (un sat din Macedonia) a fost găsită piatra funerară a unui subofiţer roman - Tiberius Claudius Maximus. Inscripţia de pe această piatră spune că Maximus l-ar fi prins pe Decebal al cărui cap i l-a dus lui Traian, care atunci se afla în aşezarea Ranisstorum. Potrivit istoricului american, Ranisstorum este de fapt Piatra Craivii, cunoscută ca importantă cetate dacică sau chiar oraş sfânt al dacilor.

În plus, cărţile de istorie atestă că, în urma cuceririi Sarmisegetuzei de către romani, Decebal a fugit către nord pentru a continua lupta împotriva armatei romane. Pe drum a fost însă ajuns din urmă de cavaleria romană şi, pentru a evita să fie dus la Roma în cadrul unui alai triumfal care să consacre victoria romană, Decebal s-a sinucis. În istorie se găsesc referiri care spun că apoi capul lui Decebal (după alţi autori, capul şi mâna dreaptă) ar fi fost dus lui Traian drept dovadă a morţii regelui dac. "Teoria istorică potrivit căreia capul lui Decebal ar fi fost adus la Piatra Craivii sporeşte importanţa acestei locaţii şi oferă o notă de atractivitate evenimentului turistic. În plus, există şi o tradiţie a locuitorilor din zonă, care obişnuiesc ca în fiecare an, în ziua Sânzâienelor (24 iunie), să urce până la cetatea de la Piatra Craivii", a spus un specialist în istorie din Alba-Iulia.
 

ISTORIE REDESCOPERITĂ
Pentru a marca cum se cuvine istoria, autorităţile din Alba au inaugurat un Festival anual al cetăţilor dacice, un eveniment turistic gen concurs, în care participanţii sunt îmbrăcaţi în daci. Cele 10 probe ale concursului sunt: "Suliţaşul cetăţii" - aruncarea suliţei la distanţă; "Braţul de fier" - skandenberg; "Arcul viteazului" - tir cu arcul; "Voinicul din cetate" - aruncarea bolovanului; "Îndemânare şi curaj" - căţăratul pe buştean; "Luptătorul" - concurs de trântă; "Rapid şi puternic" - ridicare şi transport de greutăţi; "Să ne unim forţele" - concurs de tras cu frânghia; "Cel mai iute de picior" - ştafeta, alergare cu mielul în spinare şi "Pocalul dacic" - concurs de băut vin. La Cricău a fost amenajat chiar şi un sat dacic, cu colibe şi decor specific şi va fi amplasat un bust din piatră al lui Decebal, iar Consiliul Judeţean Alba a înregistrat ca marcă la OSIM acest Festival al cetăţilor dacice. 

×
Subiecte în articol: observator