x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe Recensământul internațional al berzelor albe

Începe Recensământul internațional al berzelor albe

de Redacția Jurnalul    |    11 Iun 2024   •   10:45
Începe Recensământul internațional al berzelor albe
Sursa foto: Hepta

O dată la 10 ani berzele albe din întreaga Europă fac obiectul unui recensământ internațional, coordonat de Uniunea pentru Conservarea Naturii și Biodiversității (NABU). 2024 va fi anul celui de-al optulea astfel de recensământ. În România, recensământul va avea loc în perioada 15 iunie – 15 iulie.

„Berzele albe sunt carismatice, cunoscute și îndrăgite, iar specia a fost adesea folosita ca indicator pentru a evidenția problemele de mediu, în special pierderea zonelor umede, modificările practicilor agricole, precum și schimbările climatice. Tendințele populației mondiale de berze albe au fost urmărite prin numărători internaționale regulate începând cu 1934, astfel că recensământul acestei specii este unul dintre cele mai vechi programe internaționale de monitorizare a biodiversității”, potrivit unui comunicat de presă.

Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și Naturii „Grupul Milvus” monitorizează această specie din 1994, iar din 2017 colectarea datelor de către ornitologi profesioniști sau voluntarii noștri se realizează cu ajutorul aplicației Uite Barza! sau OpenBirdMaps.

„Recensământul berzelor albe contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor cu privire la efectivul cuibăritor al speciei în România, pentru ca pe termen lung să poată fi implementate măsuri eficiente de protecție, cum ar fi instalarea de suporturi pentru cuiburi acolo unde este necesar, atât pentru protejarea păsărilor, cât și a rețelei electrice, dar și îmbunătățirea practicilor agricole (sau păstrarea celor tradiționale) pentru a opri degradarea habitatelor folosite de specie sau
realizarea unor lucrări de refacere a acestor habitate”, a declarat Cristian Domșa, coordonatorul recensământului, din partea SOR.

„Având datele colectate prin programul de monitorizare, am putut observa o scădere a populației în multe zone de câmpie, de ex. în Câmpia de Vest, iar în paralel o creștere a populației în unele zone de deal de la poalele Carpaților. Aceste schimbări se datorează cel mai probabil practicilor agricole care devin tot mai intensive și nefavorabile naturii în zona de șes, respectiv schimbărilor cimatice. Monitorizarea populației este foarte importantă pentru a înțelege amenințările cu care e confruntă populația de berze” – a concluzionat Tamás Papp, director executiv al Asociației Grupul Milvus”.

În 2014 berzele albe au fost recenzate în 48 de țări din Europa, Africa de Nord și Asia. Datele recensământului internațional anterior au fost colectate de partenerii BirdLife International, ONG-uri, institute științifice și voluntari.

Berzele albe cuibăresc pe întreg teritoriul țării noastre, de la nivelul mării până la altitudinea maximă de 1.100 metri. Recensământul național se desfășoară în toate cele 3.186 de unități administrativ teritoriale (UAT, comune sau orașe) din România. Spre deosebire de anii trecuți, când înregistrarea cuiburilor de barză a fost realizată de voluntarii noștri în drumurile lor ocazionale prin țară, anul acesta va fi nevoie ca toate localitățile să fie străbătute sistematic, pentru a colecta date complete despre numărul de cuiburi ocupate și puii din fiecare cuib.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: berze recensământ