x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Recensământul bagă etnicii turci şi tătari la categoria "şi alţii"

Recensământul bagă etnicii turci şi tătari la categoria "şi alţii"

de Doru Iordache    |    23 Oct 2011   •   13:31

"Fiti mandri ca sunteti tatari. Dezvaluiti-va identitatea la recensamant". Acesta a fost indemnul dat de presedintele Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Amet Varol, cu o zi inainte de startul recensamantului populatiei. Din pacate atat tatarii cat si turcii lipsesc din Nomenclatorul etniilor si limbilor materne, anexa dupa care se intocmesc formularele in care se completeaza datele persoanelor recenzate. In rest, fiecare etnie are cate un cod aparte. In cele patru zile in care s-a desfasurat recensamantul, recenzorii nu au avut cum sa inregistreze etnicii turci si pe cei tatatri decat la rubrica "Alte etnii". Situatie care prejudiciaza rezultatul numaratorii.

Atat Uniunea Democrata a Turcilor Turco-Musulmani cat si Uniunea Democrata a Turcilor din Romania sunt reprezentate de cate un deputat in Parlamentul Romaniei si reprezinta entitati separate. Cele doua minoritati nu sunt de neglijat, dar conform regulilor stabilite de Manualul Personalului de Recensamant ele sunt singurele dintre cele 18 cu reprezentare in Parlament care nu pot fi contabilizate corect. Presedintele UDTTMR, Amet Varol spune ca acest recensamant este foarte important pentru comunitatea tatarilor din Romania. "La ultimul recensamant etnicii tatari erau circa 24.000. Din calculele noastre facute de Comitetele geamiilor si de uniune se pare ca suntem mult mai multi. Noi estimam ca etnicii tatari se apropie de 40.000 de cetateni romani. Pentru noi, acest recensamant ar trebui sa fie lamuritor, dar in aceste conditii rezultatul va fi viciat. Degeaba am primit afise in limba tatara, daca nu suntem inregistrati ca tatari la aceasta numaratoare." Deputatul Amet Aledin declara: " Noi impreuna cu turcii reprezentam a patra minoritate din Romania. Acesta scapare ne afecteaza si pe noi si pe turci chiar daca suntem entitati separate. Sunt minoritati cu reprezentare in Parlament care numara doar 5.000 de cetateni, iar noi, cu o comunitate numeroasa, chiar suntem interesati de rezultatul recensamantului. Vom analiza situatia si daca este vreo scapare, trebuie imediat luate masuri." Osman Fetbi, presedintele Uniunii Democrate a Turcilor din Romania ne-a declarat ca nu a sesizat aceasta problema, dar ca va analiza situatia, pentru ca este anormala.

Din rezultatele recensamantului trecut unii dintre etnicii tatari si turci s-au ferit sa-si declare etnia, iar acest lucru i-a costat. O cifra corecta obtinuta la acest recensamant ar aduce mai multi bani de la UE pentru programele destinate lor. Dintr-o eroare turcii si tatarii sunt pe punctul sa nu stie cu exactitate cati traiesc in Romania.

×