x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Recenta încălzire a Arcticii marchează sfârşitul unui ciclu de 8.000 de ani de răcire a planetei

Recenta încălzire a Arcticii marchează sfârşitul unui ciclu de 8.000 de ani de răcire a planetei

04 Sep 2009   •   00:00

Procesul de încălzire a Arcticii, început în secolul al XX-lea, marchează sfârşitul unui ciclu de 8.000 de ani de răcire a planetei şi a fost, probabil, provocat de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane, potrivit unui studiu publicat în revista Science, informează AFP.



Analizând straturile sedimentare din fostele lacuri, inelele de creştere ale arborilor, calotele de gheaţă şi alţi indicatori, cercetătorii au putut să reconstituie evoluţia climei şi a temperaturilor din zona arctică din ultimii 8.000 de ani, iar pentru ultimii 2.000 de ani au putut să realizeze reconstituiri pe decenii.

În cursul ultimilor 8.000 de ani, Arctica a primit tot mai puţină energie solară în timpul verii, răcindu-se cu circa 0,2 grade Celsius în fiecare mileniu, iar acest fenomen este explicabil printr-o schimbare a axei de rotaţie a Terrei.

Această tendinţă s-a inversat însă după 1900, anul care a marcat începutul creşterii temperaturilor, potrivit acestui model de analiză a climei. Procesul de încălzire a fost marcat de un ritm accelerat după 1950, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald din ultimii 2.000 de ani pentru Arctica. În prezent, temperatura Arcticii este cu 1,2 grade Celsius mai ridicată decât în 1900.

×
Subiecte în articol: verde!