Gruparea infracţională condusă de soţii Radu şi Diana Nemeş a beneficiat de protecţie din partea unor funcţionari cu putere de decizie din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, printre care se află şi Sorin Blejnar.
În rechizitoriul DNA prin care fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis recent în judecată, procurorii detaliază modul în care Blejnar şi alţi înalţi funcţionari au protejat gruparea lui Nemeş.
"Blejnar Sorin, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Comăniţă Viorel, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, şi Secăreanu Florin, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au sprijinit activitatea grupului, garantându-i protecţia în virtutea funcţiilor pe care le deţineau. Inculpaţii cunoşteau activitatea grupării şi au participat în mod repetat la întâlniri cu liderii acesteia, însă nu şi-au exercitat atribuţiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind în schimb informaţiile pe care le deţineau şi poziţia pe care o aveau pentru a sprijini funcţionarea mecanismului evazionist", se arată în rechizitoriul DNA.
Procurorii mai spun că Blejnar şi Comăniţă au primit sesizări oficiale conţinând date concrete cu privire la activităţile evazioniste desfăşurate de Radu Nemeş şi firma controlată de acesta, Excella Grup Real SRL, însă ei şi-au exercitat atribuţiile de coordonare a acţiunilor de control într-o modalitate care să asigure funcţionarea în continuare a mecanismului evazionist, prin exploatarea vulnerabilităţilor sistemului vamal.
Astfel, în luna iunie 2009, lui Blejnar i-a fost transmisă o notă a Curţii de Conturi, în care era descrisă pe larg modalitatea de fraudare a bugetului de stat prin tranzacţiile cu produse energetice comercializate de antrepozitele fiscale şi era indicată activitatea desfăşurată de mai multe societăţi, printre care SC Excella Real Grup SRL, firmă administrată de Radu Nemeş.
Sorin Blejnar nu a efectuat verificările indicate cu privire la Excella Grup Real SRL şi a transmis un răspuns Curţii de Conturi în care a invocat imposibilitatea efectuării acestor verificări, cu motivarea că o inspecţie fiscală iniţiată la 26 martie 2009 de DRAOV Constanţa fusese suspendată la data de 6 aprilie 2009, din cauza unor cercetări efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
De asemenea, inspecţia menţionată nu a mai fost reluată până la sfârşitul anului 2012, sub pretextul că documentele contabile ale SC Excella Grup Real SRL au fost ridicate de organele de urmărire penală, deşi verificările solicitate de Curtea de Conturi se refereau la împrejurări de fapt şi la activitatea celorlalte societăţi implicate pe circuit, astfel încât nu erau influenţate de cercetările penale.
"Natura relaţiei dintre inculpaţi (...) şi Blejnar Sorin cu inculpatul Nemeş Radu rezultă şi din declaraţiile martorului (...). Acesta a arătat că în cursul anului 2009 efectua verificări cu privire la livrările suspecte de combustibil efectuate de SC International (...) SRL, controlată de Nemeş Radu, către SC Ana Oil SRL, iar la două zile după ce a solicitat înscrisuri relevante de la o altă secţie a Gărzii Financiare a fost chemat la cabinetul lui Blejnar Sorin. Aici, (...) i-a impus să înceteze aceste controale, arătând totodată că Blejnar Sorin nu le poate transmite direct această solicitare întrucât este plecat din localitate. În calitatea sa de şef de cabinet, (...) nu era superiorul ierarhic al acestor funcţionari şi nu avea autoritatea de a modifica planurile de control, astfel încât modul în care a acţionat denotă că solicitarea provenea în realitate de la preşedintele ANAF, care proteja în acest mod activităţile grupului infracţional. Trebuie remarcat că SC International (...) SRL este societatea care a fost autorizată iniţial ca antrepozit fiscal pentru operaţiunile cu produse energetice din comuna Nicolae Bălcescu şi care a vândut ulterior echipamentele de rafinare către Excella Grup Real SRL", se mai arată în rechizitoriul DNA.
Totodată, din înscrisurile obţinute de la autorităţile judiciare americane în urma percheziţiei efectuate de FBI la domiciliul lui Radu Nemeş, rezultă că acesta a efectuat demersurile necesare pentru a-i cumpăra lui Viorel Comăniţă printr-un intermediar un bilet de avion pentru o deplasare în Las Vegas în intervalul 25 - 27 noiembrie 2013 (vol. 67, f. 125), iar într-o perioadă apropiată s-a deplasat în aceeaşi localitate.
Florin Secăreanu, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi fost şef al Serviciului Constanţa din cadrul acestei structuri, a sprijinit grupul organizat prin divulgarea permanentă de informaţii, fie lui Radu Nemeş, fie lui Mihai Buliga, cu scopul de a evita deconspirarea activităţii grupării.
"Comunicarea dintre inculpaţi se realiza fie prin intermediul mesajelor de tip sms cu ajutorul unor posturi telefonice dedicate exclusiv acestei legături, fie prin organizarea unor întâlniri caracterizate prin conspirativitate şi comportament contrainformativ", mai spun procurorii DNA.
Pe 3 iulie, fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat, împreună cu soţii Radu şi Diana Nemeş, de complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, prejudiciul fiind de 56 milioane euro.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Viorel Comăniţă, la data faptelor director la Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) şi vicepreşedinte al ANAF; Florin Dan Secăreanu, ofiţer de poliţie în cadrul MAI - Direcţia Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI).
Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.
Grupul a fost sprijinit în diferite modalităţi de Codruţ Marta şi Sorin Blejnar.
Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, precum şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205 lei (aproximativ 56 milioane euro).