x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rechizitoriul lui Genica Boerica

Rechizitoriul lui Genica Boerica

21 Mar 2005   •   00:00

Omul de afaceri craiovean Genica Boerica, arestat in octombrie 2004, a fost trimis ieri in judecata de procurorii Parchetului General pentru o parte a returnarilor ilegale de TVA de care ar fi beneficiat prin intermediul mai multor firme-fantoma.

  • de MIRUNA PASA
  • PRINS. In octombrie anul trecut, fortele de ordine au desfasurat o ampla actiune de retinere a afaceristului Boerica
    Potrivit anchetatorilor, intregul caz pare sa duca la uriasul prejudiciu de aproximativ 290 de miliarde de lei, dar de data aceasta Boerica a fost deferit justitiei doar pentru aproximativ jumatate din suma, adica 137 miliarde de lei. Alaturi de el, in boxa acuzatilor vor mai sta trei cetateni romani, patru egipteni, doi iordanieni, un iranian si un irakian, acuzati de participare la intreaga retea frauduloasa creata de Genica Boerica.

    ACTIVITATE ILICITA. Procurorii sustin ca in perioada iunie 2001-iunie 2003, prin tot felul de ilegalitati, reteaua a obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj echivalentul in lei al sumei de 4,5 milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, grupul infractional creat de Genica Boerica si-a pus bazele intr-o lunga perioada de timp. "La inceput au derulat activitatea infractionala prin firme «la vedere», respectiv societati comerciale legal inmatriculate care, in paralel, desfasurau si o activitate licita. In aceasta faza initiala, bunurile tranzactionate existau in materialitatea lor. Ulterior, inregistrand un real succes si, in plus, stabilind contacte in cadrul organelor fiscale teritoriale si a unor unitati bancare, inclusiv la nivelul conducerii acestora, inculpatii au derulat acelasi tip de activitate ilicita, prin tranzactii fictive succesive, fara insa ca bunurile - obiectul tranzactiilor - sa existe", se arata in rechizitoriu.

    Pentru acoperirea prejudiciului, in timpul anchetei, procurorii au pus sechestru pe averea fabuloasa a lui Boerica, evaluata la aproximativ 136 de miliarde de lei, exact cat sa acopere paguba pe care o reclama Ministerul Finantelor.

    AVERE. Printre bunurile sechestrate se regasesc patru imobile, autoturisme de lux si 104 bijuterii evaluate la peste un miliard de lei. Rechizitoriul dezvaluie si alte lucruri interesante despre afaceristul craiovean: Genica este francmason si chiar mare maestru in Marea Loja Nationala din Romania.
    ×
    Subiecte în articol: observator boerică