Expertii in explozibili au incercat ieri, in poligonul militar de la Jegalia, sa stabileasca circumstantele in care acum o luna s-a produs tragedia de la Mihailesti.
Ei au detonat sapte incarcaturi diferite de azotat de amoniu, in total peste 50 de kilograme, pentru a calcula apoi in ce conditii aceasta substanta se putea transforma intr-o bomba capabila sa ucida 18 persoane si sa distruga locuinte pe o raza de cateva sute de metri. Cea mai mare simulare de explozie a fost efectuata cu 10 kilograme de azotat de amoniu, adica o cantitate de 2.000 de ori mai mica decat cea care a explodat la Mihailesti. Chiar si asa, unda de soc a exploziei a fost simtita la mai bine de 150 de metri.
Experimente
Specialistii au reusit sa determine ca azotatul de amoniu imbibat cu apa nu explodeaza. Tragedia de la Mihailesti ar fi putut fi evitata, deci, daca pompierii ar fi avut timp sa inece in apa incarcatura. Azotatul de la Mihailesti nu pare sa fi explodat nici din cauza imbibarii cu motorina. Experimentele au stabilit ca umezirea azotatului cu cantitatea de motorina care s-a estimat ca se afla in rezervorul camionului era insuficienta pentru a produce detonarea. Celelalte experimente au stabilit ca azotatul de amoniu uscat explodeaza in schimb fara probleme, daca se afla intr-un strat mai gros de 10 centimetri. Aceasta grosime este considerata a fi critica pentru ca aceasta substanta sa capete calitati explozive. Era suficient, potrivit expertilor, ca un sac de azotat sa fie detonat de o unda de soc pentru ca intreaga incarcatura sa explodeze prin simpatie.
Concluzii
Rezultatele experimentelor de ieri vor fi calculate de specialisti in 10 zile. Potrivit colonelului Octavian Orban, conducatorul experimentelor, aceste informatii ii vor ajuta pe procurori sa lamureasca circumstantele producerii exploziei de la Mihailesti si, nu in ultimul rand, conditiile si cantitatile in care azotatul de amoniu se tansforma in bomba. (Miruna Pasa)Citește pe Antena3.ro