x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reconstrucţie ecologică în Parcul Naţional Retezat

Reconstrucţie ecologică în Parcul Naţional Retezat

de Alexandru Nastase    |    04 Iun 2008   •   00:00

O zonă forestieră grav deteriorată din Parcul Naţional Retezat va fi reconstruită ecologic.

O zonă forestieră grav deteriorată din Parcul Naţional Retezat va fi reconstruită ecologic. Acţiunea, începută de ieri, s-a desfăşurat în cadrul proiectului Life “Managementul Conservativ al Habitatelor Alpine ca Sit Natura 2000 în Parcul Naţional Retezat”.

Cinci tone de puieţi de jneapăn Pinus mugo au fost transportate cu elicopterul în Parcul Naţional Retezat de DSD-Administraţia Parcului Naţional pentru renaturarea unei zone degradate. Cei 1.600 de puieţi au fost aduşi de la pepiniera ICAS pentru a fi plantaţi în zona Drăgşanu, din Parcul Naţional Retezat. Puieţii au fost transpotaţi cu camionul de la Sinaia şi preluaţi de la Gura Apei de un elicopter şi duşi în zona afectată.

 
PUTERNICå EROZIUNE A SOLULUI. De ce a fost nevoie de jneapăn în zona Drăgşanu? Acolo, din cauza ogaselor săpate de copitele oilor, s-a produs o puternică eroziune a solului, fenomen ce a favorizat formarea unui torent. Acesta a dus la alunecări de teren şi la degradarea zonei. Pentru refacere vor fi făcute terase ecologice, pe care vor fi plantaţi jnepeni, pentru consolidare. Pentru plantarea lor, în această săptămînă, va fi organizată o tabără la altitudine. “Sîntem conştienţi că puieţii, cu toată grija noastră, au suferit un stres la transmutare. Totuşi, sperăm că măcar 75% din puieţi se vor adapta noilor condiţii, mai ales că sînt aduşi din pepinieră cu un «manşon» de peste 3 kilograme de pămînt”, a spus Zoran Acimov, director APNR. Aceasta este doar una din acţiunile desfăşurate în cadrul proiectului Life “Managementul Conservativ al Habitatelor Alpine ca Sit Natura 2000 în Parcul Naţional Retezat”. Anul trecut, în cadrul aceluiaşi proiect, a început acţiunea de refacere a păşunilor degradate.

×