De aproape doua saptamani, romanii isi striga disperarea in Piata Universitatii. Cei care n-au putut ajunge la Kilometrul Zero al Democratiei si-au dorit sa urmareasca imagini live pe jurnalul.ro, site care si-a obisnuit publicul cu transmisii nonstop din cele mai importante locuri ale Romaniei.
Site-ul Jurnalului National transmite imagini live din Capitala cu ajutorul camerelor web care sunt instalate in diverse locuri. La Piata Univeristatii, camera web a functionat pana in luna noiembrie a anului trecut, atunci cand conducerea Facultatii de Geografie, acolo unde era pozitionat echipamentul, a anuntat ca au loc lucrari de renovare in mansarda cladirii si trebuie sa intrerupem pentru o perioada transmisia. Perioada a devenit una nelimitata imediat ce au inceput protestele, atunci cand rectorul Mircea Dumitru a cerut conducerii Facultatii de Geografie sa nu mai permita accesul Jurnalului National in incinta institutiei de invatamant si sa intrerupa orice forma de colaborare cu presa. Decizia a fost trecuta si prin Senatul Universitatii saptamana trecuta, fiind aprobata.
Cladirea Universitatii Bucuresti a fost pana in 2012 locul din care li se vorbea romanilor. Toata lumea are in minte si acum imaginile cu statiile de amplificare montate in balconul Universitatii in 1990 sau discursul tinut de catre Emil Constantinescu in 1996, dupa ce a fost ales presedintele Romaniei. Acum, Universitatea Bucuresti s-a spoit in portocaliu si obstructioneaza dreptul la informare pentru milioane de romani.
Specialist in logica filosofica, logica simbolica, filosofia limbajului, metafizica modalitatilor, epistemologie si filosofia mintii, prof. dr. Mircea Dumitru a fost ales de catre 782 de persoane dintre cele 1.315 care au avut drept de vot. Mandatul sau in fruntea Universitatii Bucuresti a inceput cu stangul, dovedind ca zvonurile privind legaturile sale cu regimul portocaliu nu sunt vorbe aruncate in vant. Rectorul s-a opus transmiterii de imagini live de la Piata Universitatii, desi in planul sau de management spunea ca pozitia institutiei pe care o conduce trebuie sa fie una in sprijinul societatii. 'Ca institutie publica, UB se afla in serviciul societatii romanesti in diferite moduri, inclusiv prin oferirea de solutii pentru problemele comunitatii', scrie Mircea Dumitru.