Marius Radu Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, reţinut joi de DNA pentru trafic de influenţă şi şantaj, a primit mită inclusiv în beciul casei sale.
În referatul prin care DNA solicită arestarea preventivă a procurorului Radu Vlădoianu se arată că acesta a cerut, în perioada iulie 2012 - septembrie 2013, suma totală de 7.000 euro de la Ion Zătreanu, căruia i-a promis că va interveni pe lângă judecători de la Tribunalul Dolj, în vederea obţinerii unei decizii favorabile într-un dosar civil, aflat în faza de recurs, ce avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren.
Banii au fost ceruţi şi primiţi fie direct, fie prin intermediul unei persoane de încredere, Adrian Stoian.
În luna septembrie 2012, Radu Vlădoianu şi Adrian Stoian s-au întâlnit cu Ion Zătreanu în beciul casei procurorului, unde au discutat despre influenţarea magistraţilor, iar Zătreanu le-a dat atunci celor doi suma de 300 de euro.
Tot în beci a fost negociată şi cedarea către Vlădoianu a unui comision de 20% din valoarea terenului sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu.
În luna noiembrie 2012, Tribunalul Craiova a decis ca dosarul privind terenul în litigiu să fie trimis spre rejudecare la Judecătoria Craiova, iar Ion Zătreanu i-a mai dat procurorului Vlădoianu încă 1.000 de euro.
DNA susţine că, pentru a-l convinge pe Zătreanu că este necesar să remită această sumă de bani, procurorul Vlădoianu a susţinut că dosarul se va întoarce la preşedinta tribunalului şi că de ea depinde soluţia finală în dosar.
Pe baza probelor administrate s-a stabilit că persoana pentru care Vlădoianu a pretins suma de 1.000 de euro este Manuela Nedelcu, preşedinta Secţiei I Civilă a Tribunalului Dolj la acea dată.
Pe 26 mai 2014, Tribunalul Dolj a respins însă ca nefondat recursul formulat de Zătreanu în calitate de împuternicit al numitului Pităroiu Gheorghe, însă Vlădoianu i-a promis lui Zătreanu că îl va ajuta în continuare.
Astfel, Vlădoianu a înlesnit o întâlnire între Zătreanu şi Ionel Tudosan, procuror la DIIICOT - Structura Centrală, pentru ca primul să facă o plângere împotriva funcţionarilor de la Primăria Craiova, această plângere urmând să fie folosită pentru formularea unei contestaţii în anulare.
Cum Zătreanu nu a obţinut o decizie favorabilă în instanţă cu privire la acel teren, el i-a cerut procurorului Vlădoianu să-i restituie sumele de bani date anterior.
Procurorul a încercat însă să-l facă să renunţe în a-i mai cere banii şi a făcut presiuni asupra lui Zătreanu prin intermediul unor cetăţeni de etnie romă.
Sursa Agerpres