x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator REFERENDUM 2012. China - Votul pentru referendum s-a încheiat

REFERENDUM 2012. China - Votul pentru referendum s-a încheiat

de Dan Tomozei    |    29 Iul 2012   •   15:44
REFERENDUM 2012. China - Votul pentru referendum s-a încheiat
Corespondenta din China
Votul pentru referendum s-a incheiat in R.P. Chineza unde au fost organizate sectii de votare la Ambasada Romaniei din Beijing si la Consulatele Generale din Shanghai si Hong Kong. Pana la expirarea programului de votare (ora 23.00 ora locala, ora 18.00 ora Bucurestiului), la Sectia de votare 34 din Beijing numarul celor care s-au prezentat sa isi exprime optiunea a ajuns la 62. La sectiile de votare din Shanghai si Hong Kong, numarul romanilor care au votat a fost de asemenea de cateva zeci.

In ziua referendumului, agentia oficiala de presa chineza XINHUA, a transmis un amplu articol si fotografii realizate in sectiile de votare din Bucuresti in care se arata ca romanii isi exprima votul de "punere sub acuzare a presedintelui Traian Basescu, care a fost suspendat de Parlament pentru pretinse abuzuri de putere'.

Agentia noteaza ca este a doua oara cand presedintele Traian Basescu este supus unui referendum de demitere, dupa cel organizat la 19 mai 2007. Conform legii referendumului, presedintele este demis cu 50% plus 1 din numarul total al celor cu drept de vot. Xinhua a retinut faptul ca dupa ce mesajul presedintelului Romaniei a fost axat pe votul impotriva demiterii sale, "acesta a fost schimbat complet pe 24 iulie, cand PDL a decis sa boicoteze referendumul in incercarea de a invalida procesul de votare prin insuficienta prezenta la vot'. De partea cealalta, liderii aliantei de guvernare, Uniunea Social Liberala, a cerut cetatenilor sa se prezinte la vot.

In articolul Xinhua se mai arata ca potrivit unui sondaj, realizat in perioada 24 - 26 iulie, majoritatea romanilor sunt de acord cu acuzatiile aduse presedintelui, 65,8% declarand sprijinul pentru suspendare, in conditiile unei prezente la vot de aproximativ 55 – 60%. "Totusi, potrivit analistilor locali, chiar si coalitia de guvernamant manifesta incertitudine privind prezenta la vot', conchide Xinhua.

×