x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Referendumul a fost invalidat. Zegrean: Nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum

Referendumul a fost invalidat. Zegrean: Nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum

21 Aug 2012   •   09:42
Referendumul a fost invalidat. Zegrean: Nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum

Curtea Constitutionala a decis ca referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui este invalid, iar Traian Basescu va reveni la Palatul Cotroceni.

Conform unor surse oficiale, citate de Antena3, decizia a fost luata cu 6 voturi la 3.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca CCR a constatat ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum.

"A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat ca nu s-a indeplinit cvorumul", a explicat Zegrean.

Presedintele Curtii Constitutionale a mentionat ca presedintele suspendat, Traian Basescu, isi va relua in aceasta situatie atributiile de sef al statului.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curtii Constitutionale a decis cu majoritate de voturi ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost respectata.

De asemenea, CC confirma rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central si constata ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns "DA" la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", iar 943.375 (11.15 %) au raspuns "NU".

Totodata, CC constata ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil.

In comunicatul dat publicitatii de Curtea Constitutionala se precizeza ca la data publicarii acestei hotarari in Monitorul Oficial inceteaza interimatul lui Crin Antonescu in exercitarea functiei de presedinte, iar Traian Basescu isi reia atributiile de sef al statului.

Curtea Constitutionala se va intruni, miercuri, la ora 10:00, pentru citirea hotararii privind referendumul din 29 iulie.

×