x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele Charles al III-lea a ajuns la Valea Zălanului. El s-a îmbrățișat cu localnicii

Regele Charles al III-lea a ajuns la Valea Zălanului. El s-a îmbrățișat cu localnicii

de Redacția Jurnalul    |    02 Iun 2023   •   21:16
Regele Charles al III-lea a ajuns la Valea Zălanului. El s-a îmbrățișat cu localnicii
Sursa foto: Presidency.ro

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va petrece cinci zile în România într-o vizită de natură privată.

UPDATE: Regele Charles al III-lea a ajuns vineri seara la Valea Zălanului. În fața reședinței, mai mulți localnici l-au așteptat cu flori, iar regele a coborât din mașină și s-a îmbrățișat cu ei.

Regele Charles a ajuns cu mașina la casa sa din Valea Zălanului în județul Covasna. El a fost așteptat de mai mulți localnici chiar la poarta proprietății. Regele britanic a mers în mijlocul lor, a strâns mâna cu fiecare din ei și s-a îmbrățișat cu femeile și copiii care i-au oferit flori.

Valea Zălanului este un sat în comuna Malnaș din nordul județului Covasna. Localitatea care are foarte puțini locuitori se află în Munții Baraolt din Transilvania.

Regele Charles al III-lea a ajuns vineri în Românie. După sosirea de la aeroport, monarhul a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis

 

Update Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a ajuns la Palatul Cotroceni. 

A început ceremonia oficială a primirii monarhului britanic.

În cadrul ceremoniei au fost intonate cele două imnuri, ale României și ale Marii Britanii.

Regele Charles al III-lea a fost primit cu onoruri militare.

După ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Primirea de la Cotroceni este singurul eveniment oficial din programul Regelui Charles al III-lea în România, acesta aflându-se în vizită privată în ţara noastră

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit regelui Charles al III-lea pentru că a fost și este un mare prieten al României și a spus că este onorant faptul că prima vizită externă de la încoronare are loc în țara noastră.

„Bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte! Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități”, a spus Klaus Iohannis în discursul susținut vineri la Palatul Cotroceni.

El i-a transmis regelui, în numele tuturor românilor, aprecierea și recunoștința pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată.

„Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă. Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale”, a adăugat șeful statului.

Președintele i-a spus monarhului că a făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate.

„Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu”, a mai spus Iohannis.

Președintele a adăugat că anul 2023 este unul foarte important și pentru relația dintre România și Regatul Unit.

„Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre. Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic. Sunt bucuros să evidențiez astăzi și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături”, a precizat Iohannis.

„Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României! Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare”, a încheiat șeful statului.

Regele Charles salută relaţia specială cu România şi vrea intensificarea relaţiilor bilaterale

La rândul său Regele Charles al Marii Britanii a salutat, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o vineri cu preşedintele Klaus Iohannis, relaţia specială pe care o are cu România şi a pledat pentru intensificarea în continuare a relaţiilor bilaterale.

"Nu pot descrie plăcerea pe care o am să fac încă o vizită în România, vă mulţumesc domnule preşedinte pentru cuvintele frumoase şi pentru generozitatea imensă în găzduirea acestei recepţii. Îmi vine cu greu să cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această ţară remarcabilă, am simţit de la început o legătură profundă cu România", a declarat regele Charles, conform agenţiei MEDIAFAX, evocând inclusiv înrudirea între familiile regale din Marea Britanie şi România. "Ţinând cont de aceste legături, eu m-am simţit întotdeauna mai degrabă acasă în România", a subliniat monarhul britanic.

"În toţi aceşti ani, am avut bucuria să călătoresc prin toată ţara şi am întâlnit români din diverse medii. Am avut ocazia să observ direct dezvoltarea extraordinară care are loc şi care este, trebuie să remarc, o mărturie despre inovativitate, energie şi rezilienţă. Am întâlnit oameni şi am fost foarte impresionat de noua generaţie, tineri români întreprinzători, o resursă importantă, oameni care se ridică la înălţimea provocărilor lumii moderne, activi în toate domeniile, de la tehnologie la eco-turism, protecţia mediului, producerea de materiale de contrucţie ecologice. Am fost inspirat de numeroşii oameni pe care i-am întâlnit, care lucrează neîncetat pentru alţii. (...) Aşa cum am mai spus, am ajuns să iubesc România", a subliniat regele Charles

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sursa foto: Presidency.ro

 

 

Update Avionul cu Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a aterizat la Aeroportul Băneasa.

Aceasta reprezintă prima vizită a unui monarh al Regatului Unit în România, deși Charles a avut o prezență constantă în țara noastră înainte de a deveni rege.

În ziua de vineri, 2 iunie, regele Charles al III-lea va avea o întâlnire de curtoazie cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, programată pentru ora 15:30.

Cei doi vor avea discuții private, urmate de o întâlnire cu reprezentanții autorităților statului, ai societății civile și ai Corpului Diplomatic.

Ulterior, regele va merge în regiunea Transilvaniei, unde va ajunge la proprietățile sale de la Valea Zălanului, în comuna Malnaș, județul Covasna.

Vizita la Viscri, județul Brașov, unde deține mai multe proprietăți, este programată pentru marți, 6 iunie, ultima zi a șederii regelui Marii Britanii în România.

×
Subiecte în articol: regele charles