x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele Mihai împlineşte 92 de ani. Ce evenimente sunt pregătite pentru aniversarea Majestăţii Sale

Regele Mihai împlineşte 92 de ani. Ce evenimente sunt pregătite pentru aniversarea Majestăţii Sale

25 Oct 2013   •   12:04
Regele Mihai împlineşte 92 de ani. Ce evenimente sunt pregătite pentru aniversarea Majestăţii Sale

25 octombrie este ziua de naştere a Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României. Astăzi, regele împlineşte 92 de ani.

Potrivit unui comunicat emis de Casa regală, Majestatea Sa va sărbători public ziua de naştere, împreună cu cea onomastică, în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil.

"Majestatea Sa împlineşte 92 de ani în ziua de 25 octombrie 2013, iar în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil sărbătoreşte public ziua de naştere, împreună cu cea onomastică. Români din toată ţara şi din Basarabia sunt asteptaţi cu plăcere la Palatul Elisabeta. La ora 11, Majestatea Sa va iesi în balconul palatului, pentru a saluta participanţii. Cu ocazia evenimentului va avea loc, timp de trei sferturi de oră, un concert în grădina palatului. Intrarea este liberă, fără invitaţii", se arată în comunicat.

Evenimentele consacrate aniversării regelui Mihai I continuă până pe 15 noiembrie în București și în țară, informează Biroul de presă al Casei Regale.

 Luni, 28 octombrie, va avea loc lansarea, la Muzeul Național de Istorie al României, a volumului 'Coroana în societatea românească', semnat de Ioan-Luca Vlad și publicat de Editura Curtea Veche, eveniment la care vor participa principesa Margareta și principele Nicolae.

Sub genericul "Clujul omagiază pe Regele Mihai", miercuri, 30 octombrie, principele Radu și principele Nicolae vor participa, la Biblioteca Centrală Universitară ,,Lucian Blaga', la vernisajul expoziției dedicate familiei regale și monarhiei în România, organizată de Serviciul Colecții Speciale al BCU și vor vizita expoziția ,,Regele Urmărit' organizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Actrița Silvia Ghelan va fi decorată de principele Radu, în numele regelui Mihai, cu Decorația Regală ,,Nihil Sine Deo".

Ulterior, va avea loc, la ora 17,00, lansarea volumului ,,Trei poduri peste lume" la Centrul de Cultură Urbană Casino.

Luni, 4 noiembrie, regele Mihai I îl va primi la Palatul Elisabeta pe rectorul Universității Naționale de Apărare Carol I, general-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, alături de o delegație a Universității, care îi vor prezenta fostului suveran portretul regelui Carol I, în uniforma de mareșal, alături de volumul ,,Mareșalii României".

În aceeași zi, la librăria Cărturești din incinta centrului comercial Promenada, va avea loc, în prezența principelui Radu, lansarea de gală a volumului ,,Trei poduri peste lume' iar miercuri, 6 noiembrie, Editura Curtea Veche și Casa Regală vor prezenta proiectul ,,Cărțile copilăriei'' într-o întâlnire de gală, la care vor participa principesa moștenitoare și principele Radu. Evenimentul va avea loc la Sala Polivalentă CFR Rapid, începând cu ora 14,00.

În seria evenimentelor dedicate aniversării regelui Mihai, în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, vor fi organizate o serie de prânzuri oficiale cu societatea civilă și autoritatea politică, marți, 5 noiembrie și joi, 7 noiembrie, la care vor lua parte personalități marcante ale vieții sociale, culturale, politice și diplomatice din România.

Joi, 7 noiembrie, la Sala Radio va avea loc un concert extraordinar oferit de maestrul Dan Grigore, pianist al Casei Regale, cu ocazia zilei onomastice a regelui Mihai I. La concert vor lua parte principesa moștenitoare Margareta, principele Radu și principele Nicolae.

Vineri, 8 noiembrie, regele Mihai va deschide porțile Palatului Elisabeta pentru cei care doresc să îl felicite, la eveniment urmând a-și da concursul Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.

Invitații vor avea acces în gradina Palatului Elisabeta începând cu ora 10,00, la ora 11,00 regele Mihai urmând să iasă la balconul palatului pentru a saluta participanții.

Vineri, 15 noiembrie, Filarmonica de Stat Oltenia organizează ,,Festivalul Internațional Craiova Muzicală", care se află de anul acesta sub înaltul patronaj al regelui Mihai. În cadrul festivalului, vor avea loc vineri un concert regal și o lansare de carte regală.

Evenimentele se vor desfășura în prezența principelui Radu, care va lansa seria de volume ,,Cărțile Copilăriei'.

×