x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele Mihai, pus la plată

Regele Mihai, pus la plată

15 Apr 2010   •   00:00
Regele Mihai, pus la plată
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Guvernul a avizat ieri solicitarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca Regele Mihai să suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite până în prezent de stat, regia invocând faptul că nu mai dispune de suficienţi bani pentru întreţinerea imobilului.



Decizia vine după ce Secretariatul General al Guvernului, în subordinea căruia funcţionează Regia, a informat că RA-APPS se confruntă cu probleme din cauza crizei de pe piaţa imobiliară şi este obligată să îşi restrângă cheltuielile, astfel că nu îşi mai poate permite să suporte cheltuieli pentru administrarea unor imobile, printre care şi Palatul Elisabeta, reşedinţa Regelui Mihai. Anterior, conducerea Regiei invocase faptul că nu mai dispune de suficienţi bani pentru întreţinerea imobilului, veniturile proprii scăzând substanţial după ce activitatea de producere de paşapoarte electronice a fost preluată de Imprimeria Naţională.

CHELTUIELI DE PESTE 750.000 LEI
"Regia estimează că, anul acesta, cheltuielile de întreţinere a palatului vor fi de peste 750.000 de lei, mai mari decât în 2009 din cauza creşterii tarifelor la utilităţi, iar instituţia nu mai dispune de banii necesari administrării imobilului", declarau pentru Mediafax surse din RA-APPS la începutul lunii aprilie.

În 2001, Guvernul a adoptat o hotărâre cu caracter general care stabileşte că o locuinţă de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, de care beneficiază un fost şef de stat poate fi folosită cu titlu gratuit, dar cheltuielile de întreţinere trebuie suportate de beneficiar, RA-APPS acoperind doar costul reparaţiilor capitale. Aceeaşi hotărâre prevede că locuinţa de protocol se asigură fără personal de deservire şi fără mobilier sau alte obiecte de inventar, care pot fi atribuite la cerere, pe bază de convenţie cu Regia şi cu suportarea de beneficiar a salariilor şi a celorlalte cheltuieli aferente.

CHELTUIELI SUPORTATE ŞAPTE ANI
În urmă cu şapte ani, Guvernul a decis ca RA-APPS să suporte din venituri proprii cheltuielile Palatului Elisabeta pentru utilităţi, bunuri mobile şi de personal, precum şi alte costuri de întreţinere a imobilului împreună cu anexele, dependinţele şi terenul aferent, iar în 2006 palatul a fost atribuit cu titlu de reşedinţă Regelui Mihai I, în calitate de fost şef al statului.

Directorul Casei Regale, Ion Tucă, a declarat că Familia Regală nu a primit nici o înştiinţare oficială privind solicitarea RA-APPS. "Rămâne să vedem documentul", a declarat pentru Mediafax Ion Tucă. Palatul Elisabeta, aflat pe Şoseaua Kiseleff, are o suprafaţă construită totală de 1.645 metri pătraţi şi un teren aferent de 12.977 metri pătraţi.

×
Subiecte în articol: observator