x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Replica - Nicholson, despre mortalitatea in randul copiilor din Romania

Replica - Nicholson, despre mortalitatea in randul copiilor din Romania

27 Iul 2006   •   00:00
Replica - Nicholson, despre mortalitatea in randul copiilor din Romania

Baroneasa Emma Nicholson revine cu un comentariu pe marginea situatiei copiilor din Romania. De data aceasta, este o replica la articolul publicat de Jurnalul National si semnat de Ralu Filip, intitulat "37.851 de copii morti in ultimii sase ani".

"As dori sa comentez articolul cu o tenta mai degraba senzationala din Jurnalul National, scris de Ralu Filip si intitulat «37.851 de copii morti in ultimii sase ani». Articolul sugereaza ca numarul mortilor in randul copiilor din Romania este in crestere, interpretare contrazisa insa de date si cifre.

Trebuie sa recunosc ca am fost initial foarte ingrijorata de prezentarea facuta de domnul Filip in articolul sau, in care se arata ca «media este de peste 17 copii morti in fiecare zi, probabil cea mai mare din Europa». M-am consultat apoi cu experti din Ministerul roman al Sanatatii, din Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti, precum si din Institutul National pentru Statistica.

STATISTICI SI CIFRE. Acesti experti au confirmat faptul ca statisticile prezentate de domnul Filip sunt corecte, dar interpretarea lor este total gresita. Cifrele ne arata, de fapt, ca, in ultimii sase ani, exista o scadere considerabila a numarului de decese in randul copiilor. In anul 2000 s-au inregistrat 7.529 de decese in randul copiilor, iar in anul 2005 s-au inregistrat 5.426 de decese. Cu alte cuvinte, numarul copiilor care au murit anul trecut este cu 28% mai mic decat in anul 2000.

DATE IMPORTANTE. Data statistica pe care eu o consider in mod special interesanta, as putea spune chiar senzationala, este cea legata de numarul copiilor care au murit in 1989. In anul in care a avut loc Revolutia din Romania, un numar total de 16.525 de copii au murit din diferite cauze. Aceasta rata a scazut cu 67 de procente in anul 2005, datorita reformelor serviciilor sociale si de sanatate din Romania. Faptul ar putea fi considerat o imbunatatire de situatie de catre orice observator obiectiv. Interpretand datele total gresit, domnul Filip prezinta aceste cifre ca pe un esec.

CONTRADICTIE. Pentru a crea impresia ca problema este mult mai grava decat in realitate, domnul Filip arunca in ecuatie o serie de chestiuni care nu au legatura cu subiectul. El sustine ca «unele ONG-uri afirma ca mii de copii au disparut in ultimii ani». E inutil sa precizez ca aceasta informatie nu este sustinuta de date concrete.

Expertii romani cu care m-am consultat in privinta acestor statistici mi-au mai oferit o veste foarte buna: rata natalitatii din Romania ultimilor ani a crescut pentru prima oara dupa 1989. Cifrele arata ca numarul nou-nascutilor in 2002 era de 210.529, iar in 2005 era de 221.020. Rata natalitatii este unul dintre «indicatorii standard» utilizati de profesionistii din toata lumea pentru monitorizarea serviciilor sociale si de sanatate. In cazul Romaniei, acesti indicatori arata progrese si pot sa fie verificati cu ajutorul expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ai UNICEF.

CONDITII DE TRAI. Saracia si promiscuitatea marcheaza destine

NECONVINGATOR. Cel mai revelator punct al articolului scris de domnul Filip se afla in ultima propozitie, in care se precizeaza ca «in numai sase ani, au murit mai multi copii decat au fost adoptati in ultimii 15 ani». Acest enunt nu dezvaluie numai adevaratul interes al domnului Filip - reluarea adoptiilor internationale - , ci constituie si o baza foarte slaba pentru o argumentatie convingatoare.

Daca urmarim firul logic al domnului Filip, toti copiii romani care sufera de boli grave sau care traiesc in saracie ar trebui trimisi in strainatate pentru a fi adoptati. Aceasta nu e doar o grava insulta la adresa calitatilor materne ale femeilor din Romania (de care, personal, am fost extrem de impresionata de-a lungul anilor), ci este si un rationament ce contravine Conventiei ONU pentru Drepturile Copilului, in care se arata ca sustinerea unitatii familiei este cea mai buna modalitate de a proteja drepturile copilului.

Sprijinul acordat serviciilor sociale si de sanatate este in interesul superior al copiilor de pretutindeni. Aceste servicii trebuie sa sprijine mai eficace, la randul lor, familiile aflate in dificultate. Sprijinul acordat industriei adoptiilor internationale, industrie aflata in umbra si nereglementata, nu este in nici un caz in interesul superior al copilului."

Baroneasa Emma Nicholson,
Membru al Parlamentului European, Vicepresedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe, Membru al Subcomitetului pentru Drepturile Omului
×
Subiecte în articol: observator copiilor romania filip