x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reţea mondială de traficanţi de droguri, destructurată de DIICOT

Reţea mondială de traficanţi de droguri, destructurată de DIICOT

14 Ian 2011   •   09:09
Reţea mondială de traficanţi de droguri, destructurată de DIICOT
146496-.jpgO reţea de traficanţi de droguri de mare risc a fost destructurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Patru persoane, dintre care doi cetăţeni arabi, sunt cercetate pentru trafic de droguri de mare risc.

Cei patru sunt acuzaţi de că ar fi pus la punct o reţea de traficanţi de droguri prin care ar fi trecut mii de kilograme de cocaină.

Ofiţerii antidrog spun că cei trei fac parte din cea mai mare reţea de traficanţi de droguri la nivel mondial şi sunt în legătură cu cartelurile de droguri Los Mellizos şi Medellin.

Nucleul reţelei de crimă organizată se află în Columbia, fiind reprezentat de către liderii cartelului de droguri Medellin, respectiv fraţii Miguel şi Victor Mejia Munera ("Gemenii" sau "Los Mellizos"), se arată în comunicatul de presă, citat de antena3.ro.

În România, activitatea infracţională a fost desfăşurată de către inculpaţii Nadolu Constantin, zis „Paco” şi Iosef Cătălin, zis „Jesi” şi „Carlitos”, sub coordonarea lui Victor Manuel Porto Sanchez, aceştia asigurând preluarea în România a drogurilor de mare risc din America de Sud.

Victor Manuel Porto Sanchez zis „EL VIEJO”, de naţionalitate columbiană, este cercetat pentru savârşirea unor infracţiuni de trafic internaţional de droguri de mare risc şi omor.



Inculpaţii au participat la organizarea transportării pe cale maritimă, pe ruta Ecuador (Quayaquil) – Spania (Algeciras) – Italia (Gioia Tauro) – România (Portul Constanţa – Agigea - Sud) a unor mari cantităţi de cocaină disimulate în containere încărcate cu peşte congelat.

Drogurile erau preluate printr-un import legal de mărfuri, inculpaţii folosind în acest scop o societate comercială având sediul în com. Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, pentru importarea unor containere test, pentru a verifica reacţia autorităţilor.

După acest test, inculpaţii au realizat un transport efectiv de cocaină, pe ruta maritimă Ecuador – România, destinaţia finală a drogurilor fiind către beneficiari din Europa de Vest.

Pe 5.12.2007, autorităţile ecuadoriene au capturat acest transport de 364 kg. cocaină, în valoare de 22 milioane de euro, drogurile fiind disimulate în cutii cu peşte congelat.

Intentia inculpaţilor a fost aceea de a trafica, pe ruta America De Sud - România - Vestul Europei, cantitatea totală de 1.5 tone de cocaină, în valoare de 90 de milioane euro.

Astfel, au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Acţiunea procurorilor D.I.I.C.O.T. de monitorizare a membrilor grupării a fost realizată în mod coordonat şi în cooperare cu ofiţerii D.E.A. şi cu autorităţile competente din Ecuador, Italia şi Spania.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Nadolu Constantin şi Iosef Cătălin.

×