x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reţeaua Blejnar: Miliardara din casa de chirpici din Kogălniceanu. „Îţi închipui, dacă undeva la 10 miliarde intrau odată în cont...”(VIDEO)

Reţeaua Blejnar: Miliardara din casa de chirpici din Kogălniceanu. „Îţi închipui, dacă undeva la 10 miliarde intrau odată în cont...”(VIDEO)

de Eliza Popa    |    11 Iul 2012   •   15:29
Reţeaua Blejnar: Miliardara din casa de chirpici din Kogălniceanu.  „Îţi închipui, dacă undeva la 10 miliarde intrau odată în cont...”(VIDEO)

Observatorul Antenei 1 a ajuns la pionul din schema de evaziune care l-a trimis pe Sorin Blejnar in fata procurorilor, alaturi de alte nume grele. O femeie simpla careia i s-au pus in spate milioanele de euro pe care le-ar fi furat reteaua. Dintr-o casa de chirpici, a condus, fara sa stie, pentru cateva sute de lei pe luna, o afacere diabolica. A povestit, in exclusivitate, reporterilor Antenei 1, cum s-a lasat amagita.

'Iti inchipui, daca undeva la 10 miliarde intrau odata in cont...' Acestea erau sumele cu care "jongla" femeia, care administra una dintre firmele fantoma. In realitate, banii intrau in buzunarele retelei, care se ascundea in spatele unor pioni nevinovati. Acum femeia se teme sa vorbeasca in fata camerelor. Intuieste ca a intrat intr-un scandal de amploare. Casnica, saraca si fara speranta, femeia a crezut ca a dat norocul peste ea cand unul dintre cei sapte arestati in dosarul de coruptie i-a propus o afacere. 'In urma cu un an, a venit acest numit Mitica Chirvasitu, mi-a explicat de aceasta firma, i-am zis ca daca e ceva in neregula sa ma anunte, ca nu vreau sa intru in probleme avand in vedere ca am copii'.

Femeia a deschis o firma pe care tot ea a administrat-o. Nu stia cifra de afaceri si nici increngatura pusa la cale de retea. A invatat din mers sa faca ordine de plata. 'Nu stiam cum sa le fac, mi.au explicat si au continuat aceste tranzactii timp de doua luni de zile. Va dati seama ca nu erau atat de prosti incat sa-mi spuna ca se fac anumite lucruri', spune femeia.

Nu i-au zis ca au fraudat statul cu peste 15 milioane de euro. Printr-o schema complicata, cei 17 membri ai retelei au cumparat intre 2011 si 2012 peste 33 de mii de tone de motorina. Le vindeau apoi catre diverse firme fantoma, care aveau grija sa transforme motorina in pacura, in acte.Una dintre aceste firme s-a dovedit a fi aceasta casa de chirpici femeii din satul Viisoara, comuna Cobadin. Aici se faceau tranzactii de milioane de euro si nimeni nu platea accize catre stat. Mai mult, firma fantoma beneficia de protec]ie sus-pus`.

Printre pionii folositi de retea este si Elena Bancu, o femeie simpla din Kogalniceanu. Ideea ca a nimerit in mijlocul mafiei cu petrol o sperie si o amuza deopotriva. 'Nu sunt niciun administrator de firma, ca nu sunt, nu am. Noi intr-o firma cu asta, cum il cheama... Blejnar!' Numele ei apare totusi in referatul de la DNA, alaturi de cel al fostului sef ANAF, Sorin Blejnar, si a altor 17 inculpati.

×