x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reţeaua de Dezvoltare Rurală din România, desemnată reţeaua europeană a momentului

Reţeaua de Dezvoltare Rurală din România, desemnată reţeaua europeană a momentului

09 Iul 2012   •   17:03

Reteaua Europeana de Dezvoltare Rurala (REDR) a desemnat Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala din Romania (RNDR) drept “Reteaua Nationala a Lunii'.

“RNDR, cea mai recent infiintata retea nationala rurala, face pasi mari in 2012. (…) RNDR si-a lansat activitatea la sfarsitul anului 2011 si are sediul central in Bucuresti (...) Acoperind 87% din teritoriul tarii si 45,1% din populatie (9,7 milioane de locuitori), zonele rurale din Romania au un potential substantial de crestere si joaca un rol social vital. In ultimele trei luni, reteaua din Romania a organizat seminarii si conferinte avand drept teme principale inovarea, bunele practici, crearea de locuri de munca, politici agricole comune dupa 2013, precum si alte tipuri de evenimente. Activitatile viitoare ale retelei cuprind evenimente privind lantul scurt alimentar, agro mediu si inalta valoare naturala, precum si incluziunea', se arata intr-un comunicat REDR.

“In toate evenimentele noastre, intalnim oameni care aduc satului vitalitate si idei noi. Unii dintre ei isi castiga existenta de pe urma gemurilor traditionale si a mierii sau se muta la tara pentru a crea facilitati de cazare excelente pentru turisti. Altii continua traditia mestesugurilor care au facut viata satului in Romania atat de frumoasa si plina de insemnatate. Incercam sa aratam ca Romania rurala are o mare sansa sa creasca, cu ajutorul fondurilor Uniunii Europene, prin abordari inovative, dar pastrand, in acelasi timp, ceea ce este cu adevarat autentic. Satul romanesc este unic si splendid si merita sa se dezvolte pastrandu-si spiritul', afirma Viviana Vasile, Team Leader al proiectului

REDR a fost constituita de Comisia Europeana in 2008, pentru a ajuta statele membre sa-si implementeze programele de dezvoltare rurala intr-o maniera eficienta. Functionarea RNDR este o norma europeana asumata de statul roman si, in acelasi timp, reprezinta o sansa unica pentru stimularea dezvoltarii zonelor rurale din Romania. Reteaua romaneasca se conecteaza la celelalte retele nationale din Uniunea Europeana si beneficiaza astfel de informatiile, experienta si, nu in ultimul rand, de contactele dintr-un spatiu extrem de performant.

Conform Regulamentului European privind gestionarea fondului pentru dezvoltare rurala, se prevede infiintarea de catre fiecare stat membru al Uniunii Europene a unei Retele Nationale Rurale care grupeaza organizatiile si administratiile implicate in dezvoltarea rurala. Scopul acestui demers european este de a stabili un cadru reglementat de informare si cooperare intre institutiile publice implicate in elaborarea si aplicarea politicilor de dezvoltare rurala si partenerii privati care au interes in dezvoltarea spatiului rural. Acest parteneriat intre institutiile publice si parteneri privati are obiective bine definite: intarirea societatii civile in domeniul rural si promovarea cooperarii nationale si transnationale pentru realizarea dezvoltarii rurale.

×