x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrocedare de milioane - Mostenirea familiei Kendeffy

Retrocedare de milioane - Mostenirea familiei Kendeffy

de Monalise Hihn    |    08 Iun 2006   •   00:00
Retrocedare de milioane - Mostenirea familiei Kendeffy

Comisia Judeteana de Fond Funciar din cadrul Prefecturii judetului Hunedoara a validat ieri solicitarea prin care mostenitorii familiei Kendeffy (varianta maghiarizata a numelui romanesc Candea) au cerut sa le fie restituite peste 12.000 de hectare de padure, pasune, fanat, teren neproductiv si agricol.

SOLICITAREA. Mostenitorii familiei Kendeffy - Elisabeth (nascuta Kendeffy) si Vilmos Pongracz (care locuiesc la Viena si Londra), precum si Maria Kendeffy (care locuieste la Viena) - au cerut, in baza Legii 247/2005 privind retrocedarea integrala, pe vechile amplasamente, a proprietatilor catre proprietarii de drept, retrocedarea terenurilor care au apartinut stramosilor lor in comunele Sarmizegetusa, Rau de Mori, Pui, Santamarie Orlea, precum si in orasul Petrila. Printre terenurile revendicate se numara si o parte din Parcul National Retezat (aproximativ 4.000 de hectare), precum si paduri in zona Surianu din Parang. Cea mai mare suprafata de retrocedat se afla la Rau de Mori, unde familia baronului Kendeffy are de primit 6.148,3 hectare de padure si a cerut, conform legii, sa beneficieze si de 150 de hectare de teren agricol (in acest caz legea spune ca fiecare mostenitor poate primi inapoi maximum 50 de ha de teren agricol).

DECIZIE. In cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar, reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Ioan Faur, a cerut ca o decizie in privinta validarii cererii familiei Kendeffy sa fie amanata, pe motiv ca Ocolul Silvic Rau de Mori ar avea competenta de administrare a unor terenuri care se afla in judetul Caras-Severin, lucru care nu are legatura cu extrasele de carte funciara ale terenurilor, care sunt trecute in comuna Rau de Mori. Prefectul de Hunedoara, Marius Cristian Vladu, considera ca reprezentantul inspectiei silvice a incercat sa traga de timp, pentru ca in zonele respective exista anumite interese. De altfel, prefectul de Hunedoara l-a atacat pe reprezentantul silvicultorilor: "Nu mai trageti de timp! Suntem pusi aici sa restituim ce a confiscat statul. Aplicam legea stricto senso si o sa dam inapoi si aceste terenuri, si Parcul Dendrologic de la Simeria, si tot ceea ce a apartinut oricui poate dovedi cu acte acest lucru. Nu facem jocul nimanui. Statul este cel mai prost administrator". In cele din urma, validarea cererii a fost facuta de toti membrii comisiei in unanimitate.

50.000 HA
Nimeni nu poate spune cu exactitate cat de bogata a fost familia Kendeffy. Se pare ca la un moment dat familia baronului era mai bogata decat familia regala a Romaniei. De altfel, o buna parte din averea familiei Kendeffy a fost expropriata in anul 1921, cand a avut loc reforma agrara de dupa primul razboi mondial. Avocatul familiei, Gheorghe Prodistean, a declarat in fata comisiei de fond funciar ca, din datele pe care le detine, familia Kendeffy ar fi fost proprietara a aproximativ 50.000 de hectare, doar in judetul Hunedoara.

×
Subiecte în articol: observator familiei kendeffy