Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile"
in procesul de integrare
a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana
judiciara" ce tocmai
s-a incheiat.
Violeta Fotache
Miruna PasA
Dupa trei valuri de reforma, actul de dreptate in Romania inca este greu de infaptuit. O ancheta penala poate dura ani la rand, iar un proces si mai multi. Cand in sfarsit se ajunge la o hotarare definitiva, incep problemele cu executarea ei, pentru ca, intre timp, condamnatii au sters-o din tara.
ACELASI "INCA". Dupa patru ministri de reforma in justitie, dintre care constructorul mai productiv a fost, culmea, cel cu mandatul cel mai scurt, s-au facut progrese, dar mai avem de luptat. Procesele inca se judeca cu viteza melcului. Procurorii inca lucreaza in inferioritate cel putin numerica. Judecatorii inca au sute de dosare intr-o sedinta si sedinte de doua-trei ori pe saptamana. Politistii inca mai scapa de sub observatie "clienti" cu consemn la frontiera, inculpati cu interdictia de a parasi tara ori condamnati definitiv la puscarie.
NU-I. Tot mai des in ultimul timp ajungem sa ne punem intrebarea daca vinovatul va plati vreodata. Ori, si mai grav, daca cel care plateste este adevaratul vinovat. Cand se ridica asemenea dubii cu privire la actul de dreptate, inseamna clar, chiar si pentru cel mai neavizat ochi, ca avem o problema cu eficienta Justitiei. Dupa cazul cehului Frantisek Priplata, ramas inca liber pentru omorarea liderului sindical Virgil Sahleanu, nu credeam sa avem atat de repede o alta dovada ca bratul legii este mai scurt decat caile ei in a face dreptate. Saptamana trecuta, fostul comunist Ioachim Moga a scapat de inchisoare, cu fuga de sub nasul autoritatilor.
ASTA-I? Se face dreptate ici si colo. Partial si foarte rar pana la capat. Acum ai impresia ca s-a facut dreptate intr-un caz, printr-o decizie definitiva, pentru ca mai tarziu sa afli c-a fost vorba despre o eroare judiciara. Si apoi, stai asa!, eroarea e numai pe jumatate. Si da-i, si lupta Parchetul cu Instanta, pana cand inculpatul Marcel Tundrea ajunge sa-si vada unica salvare intr-o emigrare in America.
CUM SI CAND O FI? La anchetele spectaculoase ca acelea privind afacerile cu petrol, vezi RAFO si Rompetrol, se lucreaza de vreo doi ani. Acuzatii grele, prejudicii mari. Dupa arestarea mai veche a lui Ovidiu Tender, saptamana aceasta, marti, a intrat la zdup si "complicele" Marian Alexandru Iancu. Omul de afaceri Dinu Patriciu a scapat pana-n prezent de incatusare, dar discutiile despre arestarea lui nu s-au terminat nici dupa doua luni de la solicitarea procurorilor. Ne intrebam atunci cat timp va curge oare pana cand vom avea cate un verdict final si irevocabil in aceste cazuri? Vom putea fi siguri pe corectitudinea solutiilor, oricare ar fi ele? Intrebarea se impune nu numai pentru ca recent procurorul general Ilie Botos a acuzat presiuni asupra lui si amenintari la viata anchetatorilor facute de "grupuri de interese" speriate ca le-a venit "scadenta". Dar si pentru ca din justitia legislaturilor trecute am invatat ca inamicul public numarul unu de azi poate fi prietenul de maine, cinstit in alaiul prezidential ori guvernamental.
FOST ACTIVIST COMUNIST URMARIT DE INTERPOL
|
|
Comunist din 1950, cand a fost trimis la Scoala de Partid, fostul prim-secretar al Comitetului Judetean PCR Cluj, Ioachim Moga (foto), a reusit s-o stearga de sub nasul autoritatilor. Exact cand el ar fi trebuit sa-si ispaseasca pedeapsa pentru implicarea in reprimarea manifestantilor clujeni din decembrie 1989. Cum-necum, Justitia romaneasca a reusit, dupa 16 ani de la comiterea faptelor, sa pronunte o decizie definitiva de condamnare in dosarul "Revolutiei de la Cluj". Pentru moartea a 26 de persoane si ranirea a altor 52, Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat cinci persoane. Patru militari au fost deja incarcerati. Dar civilul Ioachim Moga, cel care a frant destinele multor oameni in timpul regimului comunist, este cautat de Interpol. El s-ar putea afla deja in Germania, la fiica lui stabilita acolo de mai multi ani, dupa cum ne-a marturisit consilierul local Viorel Raceanu. Moga a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav. Daca va fi prins, la cei 80 de ani ai lui, el va executa jumatate din pedeapsa. Fost zidar, Moga a urcat rapid in ierarhia fostului PCR, fiind, pe rand, secretar de partid la Hateg, la Exploatarea Miniera Ghelari si la raionul Hunedoara. In 1968, a fost numit primul prim-secretar al Comitetului Judetean al PCR Hunedoara. In decembrie 1989, el a fost alungat din oras de clujeni. Acum acestia simt gustul amar al unui act de justitie incomplet si se intreaba daca bratul legii va fi destul de lung pentru a-l face pe fugar "sa plateasca".
|
AZILUL POLITIC, SOLUTIA DISPERATA
|
|
Dupa ce a stat 12 ani in inchisoare pentru o crima pe care sustine ca nu a facut-o, Marcel Tundrea (foto) a aflat saptamana trecuta ca chinurile sale judiciare sunt foarte departe de final. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis miercuri rejudecarea procesului sau pe motiv ca probele ADN i-au dovedit gorjeanului nevinovatia doar cu privire la violarea minorei, nu si cu privire la uciderea acesteia. De asemenea, potrivit procurorilor, din penitenciarul in care a stat Tundrea a aparut brusc si marturia unui detinut condamnat pentru talharie. Acesta sustine ca gorjeanul si-ar fi recunoscut in puscarie atat violul, cat si crima. Desi toata lumea recunoaste ca detinutul Ion Olaru este un procesoman versat, Marcel Tundrea trebuie sa o ia acum de la capat, dupa 12 ani pierduti dupa gratii si alti doi in care a fost achitat degeaba de doua ori. Vestea l-a adus pe om la disperare si acum crede ca mai exista doar o solutie sa-si gaseasca linistea, azilul politic in Statele Unite ale Americii: "Consider ca americanii au un sistem juridic mult mai bine pus la punct decat Romania. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie sunt casati pentru ca, daca m-ar fi depistat pe mine autor al violului, era clar ca eu sunt si autorul crimei. Altfel, ce motiv aveam sa comit crima?". Dar cine n-ar gandi la fel daca s-ar afla intr-un labirint al justitiei, de unde un verdict definitiv pare atat de greu de atins?
|
EXAMENE
|
Aproape ca nu a existat concurs pentru accesul in Magistratura ori in functii inalte ale ei din ultimul timp care sa nu fi fost contestat de candidati. Aspecte de forma ori de fond au fost invocate de cei care impart deja dreptatea ori care-si doresc sa o faca. Chiar si ultimul examen organizat pentru promovarea magistratilor in functii de conducere a fost motiv de tevatura in Justitie. Audierea candidatilor-contestatari de Consiliul Superior al Magistraturii a scos la iveala ba comportamente inadecvate din partea examinatorilor, ba ceva probleme cu unele subiecte ale examenului. Ar fi fost profesori care ba ar fi intervievat candidatii din pozitia "lungit pe canapea", ba ar fi fumat pe holuri, pentru ca apoi sa dea totusi note si celor de la a caror examinare ar fi lipsit. La capitolul subiecte, magistratii s-au plans ca unele nu faceau parte din tematica de concurs. Chiar si bibliografia a fost motiv de artag. Unde este problema? CSM si INM ar trebui sa organizeze concursurile mai bine. Examinatorii ar trebui alesi pe spranceana, iar comportamentul lor sa fie un model pentru viitorii judecatori si procurori ori pentru cei care vor conduce Parchetele si Instantele. Candidatii ar trebui sa fie "doxa" de carte si de legi. Ca procuror trebuie sa stii sa instrumentezi un dosar economic complex, iar ca judecator trebuie sa fii in stare sa-l judeci. Nu poti sa nu solutionezi un dosar pentru ca nu face parte din "bibliografie". Dar e drept ca poti sa-l rezolvi gresit daca esti "habarnist".
|