Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.
Evenimentele care ar fi putut provoca cele mai mari surprize in justitia ultimelor sapte zile nu au adus nici o schimbare. "Ramane cum am stabilit!" Luni, inculpatul Dinu Patriciu a ramas tot liber, iar joi, Ovidiu Tender, tot arestat. Complicele lui, Marian Iancu, a stagnat si el in stare de libertate, gratie amanarii de pronuntare a verdictului. El va afla marti, 4 aprilie, daca va fi sau nu incarcerat.In acelasi "grafic" se inscrie si sirianul Omar Hayssam, al carui apel la umanitate a ramas fara urmari in privinta eliberarii sale. "EXMATRICULARE". Singurul care iese din schema este judecatorul Danut Cornoiu, gasit vinovat ca si-a folosit functia pentru a "se juca" cu destinele oamenilor la instanta suprema. "Arbitrii" CSM au dictat "out". Excluderea lui din Magistratura este prima de rasunet din acest an si pare sa fie un avertisment dur lansat de Consiliul Superior al Magistraturii celor care infaptuiesc justitia: "Asa, nu!". DREPTATE CU RUGAMINTI. Miercuri am avut de-a face cu apelul disperat al autoritatilor romane catre cele cehe, pentru finalizarea unui act de justitie. Ministerul Justitiei a cerut tragerea la raspundere penala a lui Frantisek Priplata, gasit vinovat de ordonarea asasinarii liderului sindical Vir-gil Sahleanu. El a fost condamnat la opt ani de inchisoare de instanta suprema din Romania, dar pentru ca se afla in Cehia, la adapostul cetateniei sale, el nu a putut fi extradat. Acum, singura solutie ca Priplata sa plateasca pentru fapta lui este sa execute pedeapsa la el acasa, daca autoritatile cehe vor fi de acord. Modul in care a functionat justitia si de aceasta data (!!) lasa un gust amar. Mai ales ca pana acum nu a fost nimeni tras la raspundere pentru modul in care Priplata a reusit sa fuga din Romania, desi avea interdictie. NOI ANCHETE. Doi pedisti au intrat in colimatorul procurorilor in aceasta saptamana: la DNA, Ionel Mantog, secretar de stat la Ministerul Economiei, la Parchetul General, Ioan Gontea, deputat de Brasov. Primul este invinuit de folosirea unor informatii de serviciu, in scopul obtinerii unor foloase pentru sine si partenerii Marin Condescu si Ion Vulpe (dosarul expropriatilor de lux). Al doilea este acuzat pentru fapte comise ca notar, in legatura cu privatizarea SC Condor SA.
Citește pe Antena3.ro
CINE POATE SCAPA, CINE NU...
|
Anul trecut in toamna, Maria Petrini pierdea prima data, dar definitiv procesul prin care revendica imobilul parintilor sai expropriati de comunisti. Verdictul socant venea dupa ce dosarul fusese plimbat suspect de la un complet la altul si judecat in mare graba. Coincidenta, in acest imobil locuiesc, pe langa altii, parintii actualului ministru al Justitiei. Cazul a starnit foarte multe suspiciuni. S-au pornit mai multe anchete, unele disciplinare, altele penale. Cercetarile procurorilor anticoruptie nu s-au finalizat cu altceva decat cu o declinare la Parchetul General. DNA a stabilit ca nu s-a dat mita si nu Monica Macovei a fost la baza interventiilor, ci un alt locatar al imobilului, un medic apropiat al judecatoarei Luana Stancu, cea care a si dat verdictul. Ancheta disciplinara s-a soldat marti, la Consiliul Superior al Magistraturii, cu prima excludere spectaculoasa din breasla a unuia dintre judecatorii care s-au jucat cu focul in acest caz. Seful Sectiei Civile de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Danut Cornoiu, a fost dat afara din Magistratura, pentru ca a ajutat-o pe Luana Stancu sa-si achite obligatiile fata de medicul care-i operase sotul. Cornoiu, ca sef, a dispus ilegal transferarea dosarului de la completul ales aleatoriu la cel condus de Luana Stancu. Culmea este ca aceasta a scapat fara sa fie data afara, pentru ca a fost lasata sa se pensioneze. Asa se face ca, din doi judecatori care "au strambat" actul de justitie, doar unul a iesit pe usa din dos a sistemului.
|
PERDANTUL OMAR HAYSSAM
|
DILEMA. Omar Hayssam si boala lui: doua hotarari contrare, dar definitive. Ce va spune CEDO?!
Sirianul acuzat ca ar fi pus la cale rapirea jurnalistilor romani in Irak, Omar Hayssam, a ratat joi, la instanta suprema, obtinerea eliberarii sale din arestul preventiv. Singurul mandat care-l mai tine dupa gratii, cel pentru terorism, nu a fost revocat de Inalta Curte, asa cum a cerut sirianul. Judecatorii au considerat ca el poate fi tratat corespunzator si in inchisoare, desi sufera de cancer intr-o faza avansata si nu a inceput inca tratamentul chimioterapeutic. Decizia definitiva dispusa joi ridica un semn de intrebare asupra cazului, deoarece un alt complet, al aceleiasi instante, a hotarat la 10 martie in dosarul "Foresta Nehoiu" taman invers: ca Omar nu poate fi tratat in reteaua sanitara a penitenciarelor. Din doua decizii definitive, care se bat cap in cap, care sa fie oare cea dreapta?
|
CASTIGATOR
|
Cel mai fericit inculpat al saptamanii a fost Dinu Patriciu. In timp ce prietenul sau, premierul Tariceanu, era gasit de CSM ca factor de influentare indirecta a anchetei Rompetrol, presedintele Rompetrol si-a castigat pentru a treia oara luni, la tribunal, libertatea. In aplauzele avocatilor si sustinatorilor sai, el a ascultat verdictul dat de judecator: se respinge ca nefondata cererea de arestare formulata de procurori. Hotararea nu este insa definitiva si a fost deja atacata de Parchet cu recurs. Din nou ultimul cuvant il va avea Curtea de Apel Bucuresti.
Inainte de a pronunta aceasta hotarare, judecatorul l-a audiat mai intai pe omul de afaceri pentru fiecare capat de acuzare: inselaciune, evaziune fiscala, spalare de bani, manipularea pietei de capital, crima organizata. Dupa un proces de opt ore, instanta a decis ca inculpatul nu prezinta pericol concret pentru ordinea publica si ca poate fi cercetat in stare de libertate. Dinu Patriciu a catalogat victoria drept una pe cale de a-l ajuta sa-si demonstreze nevinovatia. La plecare, el le-a urat bafta partenerilor sai de afaceri, americanii Philip Stephenson si Colin Hart, pe care ii considera, de asemenea, nevinovati. Reamintim ca cei doi parteneri de afaceri au fost si ei propusi pentru arestare in dosarul Rompetrol, sub aceleasi acuzatii, dar cazul lor a fost judecat separat de cel al lui Patriciu. Astazi, Curtea de Apel Bucuresti va judeca recursul Parchetului impotriva nearestarii lor de Tribunalul Bucuresti. |