x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrospectiva - Justitia ca o loterie

Retrospectiva - Justitia ca o loterie

de Miruna Pasa Petru    |    03 Iul 2006   •   00:00

Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale Justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.

DOI PAGUBOSI. Ovidiu Tender (stanga) si Alexandru Radulescu au tras bilete necastigatoare cu un singur numar: 30 de zile dupa gratii

Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale Justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.

Confuzie, lipsa de organizare, greseli "carpite" abia dupa ce isca ditamai scandalul public, toate aceste aspecte par sa caracterizeze din plin lumea judiciara a ultimei perioade. Sau cel putin aceasta este imaginea pe care o formeaza cazurile aflate in lumina reflectoarelor. Asa se face ca descrierea recenta facuta Justitiei de ministrul Monica Macovei a reusit sa dea masura acestei perceptii negative: "Ne uitam de luni la televizor si vedem ce se intampla in Justitie, in dosarele astea mediatizate. Va place? Nu va place, nu? Imaginea proasta si de aici vine, pentru ca oamenii vad aceste procese si ce se intampla in ele. Ce sa mai inteleaga omul simplu din Justitie, care pare o loterie?!".

GRAITOR. Cazul Alexandru Radulescu este cel mai recent exemplu care vine sa sustina descrierea facuta de ministrul Justitiei. La 25 iunie, presedintele Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Neamatori, abtiguit si nervos, isi arata puterea in fata unor tineri care se aflau la scaldat, cu focuri de arma trase in plina zi. A impuscat in cap un barbat de 28 de ani, dar procurorii damboviteni nu au considerat ca presedintele AFAN ar reprezenta vreun pericol pentru ordinea publica. Asa ca au gasit de cuviinta sa-l cerceteze pe agresor in stare de libertate.

Abia dupa ce socantul incident s-a transformat intr-un adevarat scandal, autoritatile au dres busuiocul. Dosarul a fost adus la Bucuresti, iar presedintele AFAN a fost arestat preventiv sambata, asa cum ar fi patit orice alt agresor intr-o situatie similara.

GHINIONIST. Nici procesele intentate de Ovidiu Tender impotriva arestului preventiv nu au fost scutite saptamana trecuta de hazardul loteriei judiciare. Toate actiunile depuse de el la instanta, si au fost peste zece, au ramas nejudecate din pricina unor motive care n-ar trebui sa-si gaseasca locul intr-un sistem judiciar functional. Ba nu a fost dosarul cauzei, ba nu s-a gasit judecator care sa intre in complet, ba procurorul de sedinta a trebuit sa plece ori… s-a intrerupt curentul electric la instanta. Singurul proces pentru care s-au gasit in schimb toate cele necesare a fost cel de prelungire a mandatului de arestare emis pe numele lui Tender. Asa ca, din toate incercarile sale, omul de afaceri nu s-a ales decat cu o prelungire de arest si cu nenumarate plimbari intre celula, duba politiei si sala de judecata.

DENUNTUL, SOLUTIA CU NOROC
In timp ce fostul premier Adrian Nastase intra in vizorul DNA, pentru al treilea dosar de coruptie, fostul sau subaltern, Fanel Pavalache (foto), iesea liber ca pasarea cerului din Penitenciarul Giurgiu. Si nu oricum, ci cu "binecuvantarea" procurorilor anticoruptie, care nici macar de forma nu au contestat hotararea de eliberare. Lozul castigator al lui Pavalache a fost, se pare, chiar Adrian Nastase, pe care l-a denuntat la DNA pentru luare de mita. Apoi, pentru Pavalache s-a deschis poarta puscariei, iar pentru Nastase - tavalugul dosarelor penale. De data aceasta, fostul premier este cercetat pentru campania electorala din 2004, in timpul careia ar fi obtinut ilegal mai multe materiale electorale.

A FOST NEVOIE DE ZECE LUNI
Un alt caz-test pentru eficienta justitiei romanesti, cel al rapirii jurnalistilor romani in Irak, a reusit sa scape abia acum, dupa luni intregi de amanari repetate, de cea mai grea "piatra" care il tinea in loc: absenta lui Mohammad Munaf. Curtea de Apel Bucuresti a dispus saptamana trecuta disjungerea partii din dosar care il vizeaza pe neextradabilul Munaf si va continua procesul numai cu privire la faptele de terorism retinute in sarcina lui Omar Hayssam (foto). Abia acum putem spera ca vom avea in acest caz o solutie definitiva intr-un timp rezonabil. Si poate ca ea va aduce macar o mica parte din adevarul pe care presedintele Traian Basescu il promitea romanilor abia peste 50 de ani.
×
Subiecte în articol: observator