Peste 10.000 de vizitatori în două zile, mii de kilograme de miere, legume sau brînzeturi şi sute de produse alimentare ambalate vîndute. Aşa arată un prim bilanţ al Tîrgului Eco, organizat de Jurnalul Naţional şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" cu sprijinul Asociaţiei Bio România.
Peste 10.000 de vizitatori în două zile, mii de kilograme de miere, legume sau brînzeturi şi sute de produse alimentare ambalate vîndute. Aşa arată un prim bilanţ al Tîrgului Eco, organizat de Jurnalul Naţional şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" cu sprijinul Asociaţiei Bio România.
În ciuda vremii friguroase, cumpărătorii au stat la coadă să intre la Muzeul Satului pentru a vizita Tîrgul ECO. Expozanţii eco abia mai pridideau să facă faţă zecilor de cereri de produse şi de informaţii adresate în acelaşi timp. Şi, deşi aproape toată lumea s-a reaprovizionat cu marfă după prima zi de tîrg, ieri, pe la 13:00-14:00, produsele se cam "topiseră". Iar clienţii continuau să vină.
Mierea, ca pîinea caldă
Nici unul dintre cei cinci producători veniţi cu miere ecologică nu s-a mai întors cu marfă acasă. Ba chiar unii au mai adus din marfa bio cu care veniseră la un tîrg apicol organizat tot în Capitală, pentru că vînzările mergeau mai bine la Tîrgul Eco. "Am venit cu 200-300 de kilograme şi mai am vreo 10 borcănele. Aşa că am vorbit cu soţul şi i-am zis să îmi mai aducă de la Tîrgul Apicol, că aici merge mult mai bine", ne-a povestit Melinda Tofalvi. În aceeaşi situaţie erau şi cei de la Apiprodex, care au vîndut cam 350 de kilograme de miere în valoare de 4.000 de lei. "Am venit cu 700-800 de kilograme de diverse sortimente de miere şi, chiar dacă e doar ora 12:00, s-a dat deja 90% din ea", ne-a spus Traian Dobre, directorul general al Tremot SRL. Şi Apidava Blaj a vîndut tot. La fel, reprezentanţii Biocoop au lichidat rezervele de miere. Plus cele de pîine de casă, plante aromatice, salată şi roşii.Lactatele s-au epuizat iar repede. Pentru a doua zi consecutiv, Rodica Ferchiu, reprezentanta producătorului de brînzeturi eco Asociaţia Valea Asăului din judeţul Bacău, a epuizat marfa pînă la prînz. "Ieri am epuizat toate produsele cu care venisem încă de la ora 12:00, aşa că mi-am rugat oamenii să mai aducă. Şi azi nu numai că le-am terminat iar pînă în prînz, dar nici pliante cu datele de contact nu prea mai am. Am vîndut în două zile de peste 10.000 de lei, în condiţiile în care la alte evenimente la care am participat abia dacă depăşeam 2.000", ne-a declarat ea. Reprezentanţii Ecolife, producător de legume bio, ar fi dat orice ca să poată să mai aducă marfă, dar fiind duminică era imposibil: "Am venit cu 18 lădiţe de roşii a cîte şase kilograme şi s-au dus aproape toate. Mai avem cîţiva ardei. Şi busuiocul, şi salvia s-au dat foarte bine. Şi, de fapt, toate produsele cu care am venit. Cred că am vîndut de peste 2.500 de lei. Am mai aduce, dar fiind duminică nu are cine să meargă să le culeagă", ne-a mărturisit cu regret Simona Dimoache, director de marketing al firmei. Pentru a face faţă cererii de făină, pîine, ronţăieli şi sucuri eco, reprezentanţii Naturalia nu numai că au epuizat toate rezervele, dar au adus şi produsele pe care le aveau la vînzare în magazinele proprii. Şi firma băcăoană Farmacia Naturii a vîndut toate ceaiurile şi pernuţele terapeutice cu plante medicinale pe care le aduseseră la tîrg – mai mulţi saci mari de hîrtie. Reprezentanţii magazinului specializat Leacul au avut o vînzare extraordinară, iar EscarProd a epuizat pînă şi produsele din carne de melc eco aduse pentru degustare. Iar Shalom Bio Food nu a mai prididit făcînd pîine.
Petrecere de Cîrstovul Viilor
Înghesuială mare a fost şi la spectacolul organizat de Muzeul Satului cu ocazia Cîrstovului Viilor. Mai ales că acesta a fost organizat ca un dialog intercultural între România şi Peru. O formaţie peruană a încîntat spectatorii cu muzica tradiţională din această ţară.Mai apoi, Grupul Ţara Vrancei a horit şi chiuit şi le-a arătat oamenilor obiceiurile vrîncene legate de obţinerea vinului. Iar Ansamblul Tradiţii Luncaviţene a ridicat publicul în picioare cu geamparalele caracteristice Dobrogei. Licoarea obţinută ieri prin zdrobirea strugurilor va fi folosită la prepararea unei băuturi tradiţionale peruane. Evenimentul urmărit de mii de vizitatori s-a bucurat şi de prezenţa ambasadorului statului Peru la Bucureşti.
Citește pe Antena3.ro