x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reuters după incendiul dintr-un club de noapte în România: Cele mai ucigătoare incendii, provocate de artificii

Reuters după incendiul dintr-un club de noapte în România: Cele mai ucigătoare incendii, provocate de artificii

31 Oct 2015   •   08:11
Reuters după incendiul dintr-un club de noapte în România: Cele mai ucigătoare incendii, provocate de artificii

Un incendiu şi o explozie într-un club de noapte din Bucureşti a ucis 27 de persoane şi a rănit 155 în timpul unui concert rock însoţit de focuri de artificii vineri seară, au anunţat oficiali guvernamentali români şi martori, relatează sâmbătă agenţia Reuters, care aminteşte că unele dintre cele mai ucigătoare incendii în cluburile de noapte din lume au fost provocate de focurile de artificii.

Într-unul din cele mai grave dezastre în capitală în ultimele decenii, aproximativ 400 de persoane, majoritatea tineri adulţi, s-au călcat în picioare pentru a ieşi din clubul de la subsolul unei fabrici din perioada comunistă, plin de fum.

Mai mulţi martori au declarat că au fost focuri de artificii în interiorul clubului. Pagina de Facebook a Clubului Colectiv anunţase că concertul va fi însoţit de efecte pirotehnice.

Un pilon şi tavanul clubului au fost cuprinse de flăcări şi apoi s-a produs o explozie urmată de un fum greu, au declarat martorii.

Imaginile TV arătau ofiţeri de poliţie şi paramedici încercând să resusciteze tineri culcaţi pe trotuar în timp ce se auzeau sirenele
ambulanţelor care veneau în număr tot mai mare la faţa locului.

"A fost o busculadă de oameni care s-au repezit să iasă din club", a declarat pentru Reuters un bărbat care a scăpat fără pantofi.

O tânără care a ieşit din spital după leziuni minore a descris cum clubul a fost cuprins de flăcări.

"În cinci secunde întreg tavanul ardea. În următoarele trei, ne-am grăbit spre singura uşa", a declarat ea postului de televiziune
Antena 3.

Victimele au fost internate în 10 spitale din Bucureşti, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

"Situaţia se stabilizează încet... avem mulţi oameni cu arsuri, intoxicaţi cu fum şi oameni striviţi", a spus el, adăugând că multe victime nu au nicio identificare.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a declarat că o anchetă asupra cauzelor incidentului este deja în curs de desfăşurare, iar ministrul sănătăţii a lansat un apel public pentru donare de sânge, notează Reuters.

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat într-un comunicat: "Doresc să vă asigur de tot sprijinul forţelor de salvare şi vă cer să aveţi încredere că ele depun toate eforturile pentru a limita impactul acestei catastrofe".

O reuniune de urgenţă a miniştrilor cabinetului a fost stabilită sâmbătă dimineaţă devreme pentru a evalua incidentul.

Unele dintre cele mai ucigătoare dezastre în cluburile de noapte din lume au fost provocate de focurile de artificii, aminteşte agenţia Reuters.

În 2013, în clubul de noapte Kiss din oraşul Santa Maria în sudul Braziliei, un grup muzical a folosit focuri de artificii în timpul unui spectacol şi sistemul de izolare acustică a luat foc, ucigând cel puţin 241 de oameni, majoritatea asfixiaţi, au declarat anchetatorii.

Focurile de artificii au fost de asemenea responsabile pentru incendiile din cluburile de noapte din oraşul Perm (Rusia) care a ucis 156 de oameni în 2009 şi Buenos Aires (Argentina) în 2004 - 194 de morţi. 

×