Resuscitarea pacienților pentru aproximativ o jumătate de oră ar putea salva mai multe vieti, sustin cercetatorii de la Spitalul de Copii din Philadelphia, in timp ce medicii cred ca o procedura de resuscitare prelungită este mult mai probabil să se încheie cu moartea pacientului decat cu supravietuirea acestuia, si ar putea produce și leziuni ale creierului, scrie dailymail
În gândirea convențională, resuscitarea cardio-pulmonara face minuni in numeroase drame medicale, dar în viața reală medicii spun că este inutilă după 20 de minute, însă specialiștii spitalului mai sus menționat susțin exact contrariul. Potrivit acestora, extinderea procedurii de resuscitare pe un interval mai lung de timp ar putea fi utilă salvării vieții copiilor și adulților, deopotrivă. Două studii ale cercetătorilor au constatat că personalul spitalului ar trebui să insiste în manevrele de resuscitare cel puțin 25 de minute, și poate chiar mai mult de 35 de minute, în unele cazuri. Resuscitarea cardio-pulmonara (CPR) este o tehnica de urgență, al cărei scopt este de a furniza sange creierului si altor organe ale unei persoane aflate a cărei inimă a încetat să mai bată. Personalul medical execută manevre de comprimare ale pieptului pacientului și poate utiliza un defibrilator automat extern (AED), pentru șocuri electrice, dacă este necesar.
In cel mai recent studiu publicat în jurnalul Circulation, se arată că cercetatorii au analizat inregistrarile spitalelor de copii din SUA și Canada, între anii 2000 - 2009, pentru 3419 pacienți. Studiul relevă faptul că, în rândul copiilor care au suferit un stop cardiac și au supravietuit unui CPR prelungit, peste 60 la suta nu au avut leziuni ale creierului. Dr. Robert Berg, șeful de secției de Urgențe al spitalului din Philadelphia a declarat: "Aceste constatări despre durata de CPR-ul schimbă total datele problemei și sperăm că aceste rezultate vor intra rapid în practica obișnuită a spitalului. Luate împreună, rezultatele, care privesc deopotrivă intervențiile pe adulți și copii prezintă un mesaj clar și plin de speranță. Trebuie să insistăm mai mult timp cu procedura de resuscitare, pentru că, iată, se obțin rezultate mai bune decât se credea posibil", a spus dr. Berg.