x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revelion de 220 milioane de euro

Revelion de 220 milioane de euro

02 Ian 2005   •   00:00

Romanii au terminat in forta vechiul an. Sumele cheltuite pentru Revelion au depasit 220 de milioane de euro.

DANIELA IVAN

BOMBA. De Anul Nou, romanii au aprins peste 3.000 de tone de artificii si pocnitori
Turismul si companiile telefonice au fost principalele castigatoare ale "afacerii Revelionul". Bani buni au obtinut si importatorii si distribuitorii de petarde si artificii. Dar, la fel ca in anii trecuti, campionii Revelionului sunt distribuitorii si comerciantii de benzina si motorina.

TURISM DE 28 MILIOANE DE EURO. Turismul romanesc a inghitit de Revelion circa 28.000.000 de euro. Peste 80.000 de romani au decis sa intampine Anul Nou la munte, la mare sau in strainatate.

Un roman a cheltuit in medie 250 de euro pentru un sejur de patru nopti petrecute la munte sau la mare. In acesti bani a intrat cazarea la hotel, masa de Revelion si cina festiva, spune Dragos Raducanu, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turism. Circa 73.000 de oameni au ales destinatii din tara: Valea Prahovei, Bran-Moeciu, statiunile balneoclimaterice sau locatii mai deosebite de pe langa casa. Una peste alta, Revelionul 2005 s-a dovedit a fi o afacere de 18.000.000 de euro pentru industria hoteliera autohtona si a adus alte 2.800.000 de euro in conturile agentiilor de turism care au organizat Revelionul in strainatate.

LA MUNTE. Statiunile montane au fost luate cu asalt de turistii care au dorit sa petreaca trecerea dintre ani la inaltime. "In aceste locatii gradul de ocupare a fost de 95%-96%", spune Dragos Raducanu. El adauga ca peste 25.000 de omeni au venit la munte in cautarea unui petic de zapada si a aerului curat. Preturile mari nu i-au speriat pe turisti, care au cheltuit intre 6.000.000 - 25.000.000 de lei de persoana pentru un sejur mediu de 3 zile.

BALNEOCLIMATERICE. Alti 20.000 de romani au petrecut Revelionul in statiunile balneoclimaterice. Pana mai ieri uitate, Caciulesti, Vatra Dornei, Tusnad, Sovata, Felix, Durau au fost pline ochi. Preturile au fost mai mici, de circa 4.500.000 - 8.500.000 de lei pentru un sejur de 4 nopti, bani in care a intrat si masa festiva de Revelion. In plus, pe Litoral au sosit 5.000 de turisti.

BUCURESTIUL. Cei mai comozi au optat sa petreaca noaptea dintre ani la restaurantul unui hotel dintr-o localitate mai apropiata de casa. Ca sa poata bea un paharel, au decis sa doarma o noapte in hotel. "Circa 15.000 de oameni au petrecut de Revelion la hotelurile din Bucuresti sau din resedintele de judet. Nu i-am luat in calcul decat pe cei care au stat minim o noapte la hotel", a declarat secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turism.

AGROTURISM. Si pensiunile turistice au fost la mare cautare. Peste 10.000 de oameni au preferat agroturismul. Alaturi de Bran-Moeciu, si in nordul Moldovei au aparut noi zone de interes, precum Marginimea Sibiului si Maramuresul, care au fost foarte cautate pentru acest Revelion, sustin operatorii de turism. Preturile medii au fost de 150-200 de euro/sejur.

STRAINATATE. Circa 7.000 de romani au decis sa intampine Anul Nou in strainatate. Grecia, Turcia, Egiptul au ramas si in acest an destinatiile favorite. Grecia a fost in top. Costul unui bilet a fost de 130 de euro, in care a intrat transportul cu autocarul, cazarea si masa de Revelion, au declarat reprezentantii agentiilor de turism. Cei care au optat pentru Egipt au scos din buzunar 450-500 de euro/persoana. Acelasi pret au avut si circuitele cu autocarul pe ruta Budapesta, Viena, Paris. Pretul mediu al unui Revelion petrecut in afara tarii a fost de 400 de euro, pentru 4 nopti de cazare, masa de Revelion si transport, spune Raducanu. Calculele arata ca turistii romanii care au facut Revelionul in strainatate au cheltuit 2.800.000 de euro.

INEDIT. Cateva sute de turisti romani si straini si-au inceput anul la Castelul Dracula din Muntii Bargaului. Oamenii care si-au petrecut noaptea dintre ani in castel au avut parte de multe surprize.

La cina au servit "friptura in sange", iar la miezul noptii au primit chiar vizita contelui, care i-a invitat la un foc purificator in curtea castelului.

A doua zi, gazdele au mai organizat o petrecere cu masti.

SMS-URI DE DOUA MILIOANE DE DOLARI
Potrivit primelor estimari, romanii au trimis in perioada Sarbatorilor aproape 30 de milioane de SMS-uri, valorand in jur de doua milioane de dolari.

Daca in perioada Sarbatorilor de iarna din 2003 s-au trimis peste 11 milioane de SMS-uri prin reteaua Connex, anul acesta numarul mesajelor a crescut doar de Craciun cu 20,1%. Daca aceasta tendinta s-a mentinut si de Revelion inseamna ca doar din reteaua Connex s-au trimis mai bine de 13,2 milioane de mesaje SMS. Dat fiind ca tariful de lista al unui SMS national trimis este de 7 centi, se poate estima ca mesajele trimise de clientii Connex au costat aproape un milion de dolari.

Daca mentinem tendinta de crestere de 20%, inseamna ca din reteaua Orange s-au trimis de Sarbatori in jur de 12,6 milioane de SMS-uri, valorand aproape 900.000 de dolari. In perioada similara a anului 2003, clientii Orange au trimis 10,5 milioane mesaje scrise. Numarul maxim de mesaje scrise trimise a fost inregistrat in data de 31 decembrie, cu un numar total de 3,3 milioane. Potrivit estimarilor Zapp, abonatii sai au trimis de Sarbatori in jur de 3 milioane de mesaje scrise. La un pret mediu de 6 centi, inseamna aproape 200.000 de dolari. In cursul lui 2004, Zapp estimeaza ca abonatii sai au trimis 110 milioane de SMS-uri. (Cristian Ionita)

BOMBE SI ARTIFICII DE 12 MILIOANE DE EURO
In noaptea de Revelion, romanii au detonat aproximativ 3.000 de tone de petarde, artificii si obiecte de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice. La un pret mediu de 150.000 de lei/kilogramul de petarde rezulta ca numai pe "bombe" romanii au dat 450 de miliarde de lei, adica aproape 12 milioane de euro. Spre deosebire de anul 2003, cand au fost importate 1.176 de tone de astfel de materiale, in 2004 au intrat in tara 3.127 de tone de materiale pirotehnice de distractie. "Aceste date sunt cele oficiale, insa nu se pun la socoteala produsele de contrabanda, care sunt vandute pe piata neagra", a spus Constantin Grumezescu, Seful Serviciului Arme, Explozivi, Substante Toxice din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Inspectorii Autoritatii Nationale au oprit insa de la vanzare, in timpul controalelor din ultimele zile, petarde si produse pirotehnice de distractie in valoare de peste 1,6 miliarde de lei. Peste jumatate din comerciantii verificati au fost gasiti in neregula, fiind oprite de la vanzare peste 11 milioane de petarde, artificii si alte obiecte artizanale si de distractie de acest fel. Majoritatea comerciantilor verificati vindeau petarde fara autorizatii eliberate de inspectoratele judetene de politie si a celor de protectia muncii. Multi dintre ei nu au respectat perioada de comercializare prevazuta prin lege pentru astfel de marfuri, respectiv 27-31 decembrie. (Gabriel Preda)

MANCARE
Cele mai greu de cuantificat sunt cheltuielile romanilor care au petrecut Anul Nou pe la casele lor. In aceasta situatie au fost circa sapte milioane de persoane, care au petrecut trecerea dintre ani printr-o masa festiva. In medie, cheltuielile au fost de circa 800.000 de lei de persoana. Asta mai ridica afacerea Revelionului la alte 5.600 de miliarde de lei, echivalentul a 150 de milioane de euro.

BENZINA
Orase aproape goale si un trafic rutier ca pe vremea cand de blocaje se auzea doar in filmele straine. Aproape un milion de masini s-au aflat in traficul interurban, potrivit estimarilor Politiei. Daca inghesuiala cea mare a fost pe drumurile care leaga statiunile situate pe Valea Prahovei, nici drumurile din jurul oraselor nu au fost mai libere. Explicatia consta in faptul ca multi romani au ales sa-si petreca Anul Nou alaturi de rudele din afara oraselor. La o medie de 35 de euro pe masina, numai aceasta plimbare de Anul Nou a adus companiilor petroliere venituri de 35 de milioane de euro.
×