Romanii au terminat in forta vechiul an. Sumele cheltuite pentru Revelion au depasit 220 de milioane de euro.
DANIELA IVAN
BOMBA. De Anul Nou, romanii au aprins peste 3.000 de tone de artificii si pocnitori |
Citește pe Antena3.ro
SMS-URI DE DOUA MILIOANE DE DOLARI
|
Potrivit primelor estimari, romanii au trimis in perioada Sarbatorilor aproape 30 de milioane de SMS-uri, valorand in jur de doua milioane de dolari.
Daca in perioada Sarbatorilor de iarna din 2003 s-au trimis peste 11 milioane de SMS-uri prin reteaua Connex, anul acesta numarul mesajelor a crescut doar de Craciun cu 20,1%. Daca aceasta tendinta s-a mentinut si de Revelion inseamna ca doar din reteaua Connex s-au trimis mai bine de 13,2 milioane de mesaje SMS. Dat fiind ca tariful de lista al unui SMS national trimis este de 7 centi, se poate estima ca mesajele trimise de clientii Connex au costat aproape un milion de dolari.
Daca mentinem tendinta de crestere de 20%, inseamna ca din reteaua Orange s-au trimis de Sarbatori in jur de 12,6 milioane de SMS-uri, valorand aproape 900.000 de dolari. In perioada similara a anului 2003, clientii Orange au trimis 10,5 milioane mesaje scrise. Numarul maxim de mesaje scrise trimise a fost inregistrat in data de 31 decembrie, cu un numar total de 3,3 milioane.
Potrivit estimarilor Zapp, abonatii sai au trimis de Sarbatori in jur de 3 milioane de mesaje scrise. La un pret mediu de 6 centi, inseamna aproape 200.000 de dolari. In cursul lui 2004, Zapp estimeaza ca abonatii sai au trimis 110 milioane de SMS-uri. (Cristian Ionita)
|
BOMBE SI ARTIFICII DE 12 MILIOANE DE EURO
|
In noaptea de Revelion, romanii au detonat aproximativ 3.000 de tone de petarde, artificii si obiecte de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice. La un pret mediu de 150.000 de lei/kilogramul de petarde rezulta ca numai pe "bombe" romanii au dat 450 de miliarde de lei, adica aproape 12 milioane de euro. Spre deosebire de anul 2003, cand au fost importate 1.176 de tone de astfel de materiale, in 2004 au intrat in tara 3.127 de tone de materiale pirotehnice de distractie. "Aceste date sunt cele oficiale, insa nu se pun la socoteala produsele de contrabanda, care sunt vandute pe piata neagra", a spus Constantin Grumezescu, Seful Serviciului Arme, Explozivi, Substante Toxice din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Inspectorii Autoritatii Nationale au oprit insa de la vanzare, in timpul controalelor din ultimele zile, petarde si produse pirotehnice de distractie in valoare de peste 1,6 miliarde de lei. Peste jumatate din comerciantii verificati au fost gasiti in neregula, fiind oprite de la vanzare peste 11 milioane de petarde, artificii si alte obiecte artizanale si de distractie de acest fel. Majoritatea comerciantilor verificati vindeau petarde fara autorizatii eliberate de inspectoratele judetene de politie si a celor de protectia muncii. Multi dintre ei nu au respectat perioada de comercializare prevazuta prin lege pentru astfel de marfuri, respectiv 27-31 decembrie. (Gabriel Preda)
|
MANCARE
|
Cele mai greu de cuantificat sunt cheltuielile romanilor care au petrecut Anul Nou pe la casele lor. In aceasta situatie au fost circa sapte milioane de persoane, care au petrecut trecerea dintre ani printr-o masa festiva. In medie, cheltuielile au fost de circa 800.000 de lei de persoana. Asta mai ridica afacerea Revelionului la alte 5.600 de miliarde de lei, echivalentul a 150 de milioane de euro.
|
BENZINA
|
Orase aproape goale si un trafic rutier ca pe vremea cand de blocaje se auzea doar in filmele straine. Aproape un milion de masini s-au aflat in traficul interurban, potrivit estimarilor Politiei. Daca inghesuiala cea mare a fost pe drumurile care leaga statiunile situate pe Valea Prahovei, nici drumurile din jurul oraselor nu au fost mai libere. Explicatia consta in faptul ca multi romani au ales sa-si petreca Anul Nou alaturi de rudele din afara oraselor. La o medie de 35 de euro pe masina, numai aceasta plimbare de Anul Nou a adus companiilor petroliere venituri de 35 de milioane de euro.
|