x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Originea și semnificația REVELIONULUI. Ce celebrăm în noaptea dintre ani

Originea și semnificația REVELIONULUI. Ce celebrăm în noaptea dintre ani

de Redacția Jurnalul    |    31 Dec 2023   •   16:00
Originea și semnificația REVELIONULUI. Ce celebrăm în noaptea dintre ani

Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, a discutat despre semnificația Revelionului în zilele noastre, dezvăluind rădăcinile acestui obicei adesea asociat cu petrecerile festive. Cu origini în cuvântul francez "réveil" (trezire), Revelionul a început ca o masă de Crăciun, evoluând apoi într-un eveniment social marcat de distracție contemporană. La început, s-a folosit cuvântul „revellion”, tot din limba franceză, care desemna o masă luată noaptea târziu. Apoi s-a folosit pentru masa târzie din seara de Ajun al Crăciunului.

Într-un interviu cu jurnalistul Val Vâlcu, Paula Popoiu a subliniat că, deși Revelionul este considerat un obicei modern, conceptul de trecere dintre ani și purificarea timpului are rădăcini în tradițiile culturilor antice. Ritualuri precum trăgerea cu pușca în aer la miezul nopții aveau scopul de a alunga spiritele rele și de a marca trecerea într-o nouă etapă temporală.

Popoiu a evidențiat că, în culturile tradiționale, trecerea dintre ani era însoțită de gesturi ritualice menite să purifice pragul timpului. Deși hărmălaia contemporană de la miezul nopții poate părea o simplă expresie a bucuriei, ea are la bază semnificații mai profunde legate de purificarea timpului și protejarea împotriva influențelor negative.

Astfel, Revelionul, în forma sa modernă, devine o expresie a unei tradiții reinterpretate, menținând legătura cu ideea de trecere într-un nou an, însoțită de festivități și bucurie, dar având și rădăcini în vechile obiceiuri de purificare a timpului.

„În culturile tradiționale, trecerea dintre ani, nu neapărat Revelionul, a fost marcată cu diverse ritualuri, diverse gesturi ritualice care să purifice timpul, să purifice pragul pe care îl trecem între ani”, a explicat Paula Popoiu la DCnews.

În orașele mari, bulevardele sunt decorate cu sclipiri strălucitoare, iar restaurantele și cluburile se pregătesc să găzduiască petreceri de neuitat. Oamenii își aleg cu grijă ținutele festive și se îndreaptă către locurile de desfășurare a evenimentelor pentru a se bucura de un meniu special, de muzică live și de momente de divertisment.

În satele mai mici, comunitățile se adună în piețe și spații publice pentru a sărbători împreună. Focurile de artificii colorează cerul, iar străzile devin pline de veselie și voie bună. Oamenii își împărtășesc bucuria noului început cu cei dragi și străini, creând astfel legături între comunități.

Indiferent de locul în care se află, oamenii își propun să își lase în urmă greutățile anului care se încheie și să își întâmpine cu optimism și speranță noul an care vine. Revelionul devine astfel un prilej de a celebra viața, de a-și exprima recunoștința pentru momentele frumoase și de a privi cu încredere spre viitor.

×