x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlamentarii își pierd pensiile speciale. Nicolicea: ”Eu am 7 mandate! În loc de 10951 de lei, o să iau 0 lei!”

Parlamentarii își pierd pensiile speciale. Nicolicea: ”Eu am 7 mandate! În loc de 10951 de lei, o să iau 0 lei!”

de Redacția Jurnalul    |    27 Iun 2023   •   01:00
Parlamentarii își pierd pensiile speciale. Nicolicea: ”Eu am 7 mandate! În loc de 10951 de lei, o să iau 0 lei!”

Mihai Gâdea a prezentat, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, lista parlamentarilor care pierd pensiile speciale.

Potrivit Antena 3 CNN, dezbaterile pe tema eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost bruiate de Diana Șoșoacă. Senatoarea a încercat să blocheze votul. Iar scandalul din plen a continuat pe hol.

După un mandat în Parlament, un ales primea până astăzi suma de 4448 de lei net atunci când ieșea la pensie. Adică în patru ani câștiga de trei ori mai mult decât beneficiază în medie un român după 35 de ani de muncă. După două mandate suma creștea la aproape 9000 de lei iar după trei mandate parlamentarul lua aproape 11000 de lei.

Aproape 600 de foști deputați și peste 250 de foști senatori primesc în acest moment pensii speciale. Statul plătește lunar aproximativ 5 milioane de lei pentru plata acestor indemnizații pentru limită de vârstă. Parlamentarii nu vor mai beneficia nici de cele șapte salarii brute pe care le primesc acum, în momentul în care se pensionează.

Traian Băsescu, Petre Roman, Călin Popescu Tăriceanu, sau Adrian Năstase sunt printre foștii parlamentari care rămân fără sume consistente.

Eugen Nicolicea primea și el pe luna aproape 11000 de lei pensie specială. Fostul ales susține că proiectul va pica la Curtea Constituțională și că este nevoie de acel supliment pentru că parlamentarii să fie feriți de tentații de corupție.

”Eu am îndeplinit șapte mandate. În loc de 10951 de lei, o să iau 0 lei”, spune el. 

Și celelalte categorii de speciali vor rămâne fără privilegii. Forma finală a legii pensiilor speciale, care va intra miercuri la vot, prevede creșterea vârstei de pensionare. De asemenea se va aplica și un impozit de 15% pentru indemnizațiile mai mari decât salariul mediu net. 

Nicolicea

×
Subiecte în articol: pensii speciale parlamentari