x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare

15 Apr 2018   •   13:30
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0 - 100 centimetri, prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol al ţării, în intervalul 14 - 20 aprilie, relevă prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

Rezerva de umiditate este similară şi în ceea ce priveşte stratul de sol 0 - 20 centimetri (ogor). 

Potrivit specialiştilor, pe fondul regimului termic favorabil din aer şi sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor fi în general normale în cea mai mare parte a teritoriului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună în culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă. 

Astfel, orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge predominant fazele de înfrăţire şi alungire a paiului (10-100%), totodată fiind posibilă declanşarea înspicării (10-20%) la orz. În culturile tardive se vor continua apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (50-100%). 

De asemenea, în Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, la cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (5-16 frunze), precum şi apariţia inflorescenţelor, local în vestul şi sud-estul ţării. 

La speciile pomicole se vor înregistra fazele de înmugurire, dezmugurire, înflorirea şi creşterea frunzelor, în toate plantaţiile. 
În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla în fazele de "plâns" şi înmugurire. 

Potrivit specialiştilor, culturile de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, lucernă, etc.) vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze. 

Din punct de vedere al regimului termic, meteorologii precizează că vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în acest interval, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. 

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 7 şi 21 de grade Celsius, mai ridicată cu 1 - 9 grade în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii ţări. Maximele din aer se vor situa între 10 şi 28 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar minimele între 4 şi 14 grade Celsius, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 centimetri se va încadra între 11 şi 20 de grade Celsius pe majoritatea suprafeţelor agricole, valori favorabile pentru continuarea semănatului la culturile de primăvară, precum şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la cele deja semănate. 

În plus, sunt prognozate precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de temporare ale vântului. 

În general, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfăşura în condiţii bune în acestă perioadă din luna aprilie, susţin specialiştii ANM.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: umiditate grau de toamna