Mîine, 23 iunie, începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Anul acesta durează doar şase zile, fiind un post cu durată variabilă, în funcţie de data Paştilor.
PRAVILĂ Despre postul de vară şi vechimea luiMîine, 23 iunie, începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Anul acesta durează doar şase zile, fiind un post cu durată variabilă, în funcţie de data Paştilor.
În fiecare an, înainte de ziua Sfinţilor
Apostoli Petru şi Pavel (29 iunie), Biserica Ortodoxă a rînduit un post în
cinstea lor, dar şi în amintirea faptului că ei aveau obiceiul de a ţine post
înainte de a întreprinde ceva important. Lungimea postului, numit popular al Sîmpetrului,
este în funcţie de data Paştilor. Totdeauna începe în lunea de după Duminica
Tuturor Sfinţilor şi durează pînă la 28 iunie. Cînd 29 iunie cade miercurea sau
vinerea, este zi de post cu dezlegare doar la peşte.
TIPIC. După “Pravila Mare” şi “Ceaslovul Mare” (capitolul “Învăţătura pentru
posturi”), luni, miercuri şi vineri se mănîncă legume fierte fără ulei, marţi
şi joi cu ulei, iar sîmbătă şi duminică este dezlegare la peşte. La hramurile
bisericilor şi la Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul (24 iunie) se dezleagă la
peşte, indiferent de ziua în care ar cădea aceasta. După “Tipicul Mare”, luni,
miercuri şi vineri se mănîncă doar mîncare uscată după slujba Vecerniei (slujba
de seară), iar în celelalte zile mîncare pregătită cu ulei.
VECHIME. La începuturile creştinismului, acest post se ţinea mai mult în
cercurile monahale, iar ulterior s-a impus ca normă pentru întreaga comunitate
creştină. Despre vechimea Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se găsesc informaţii
în “Constituţiile apostolice” şi în scrierea Sfîntului Atanasie cel Mare “Apologie
despre fugă”: “Căci în săptămîna de după Sfînta Cincizecime, poporul, postind,
a ieşit la cimitir să se roage...”. Leon cel Mare (400-461) îl numeşte pentru
prima dată “postul de vară” (aestivum jejunium) sau al Cincizecimii.