x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Roamo, eşti frumoasă!...”

“Roamo, eşti frumoasă!...”

de Diana Scarlat    |    30 Noi 2010   •   20:59
“Roamo, eşti frumoasă!...”
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

140340-dragos-stoica-img-1595.jpgSupăraţi pe PDL, pe Academia Română, pe Guvern, dar mai ales pe preşedintele Traian Băsescu, ţiganii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de iniţiativa de a li se lua dreptul la denumirea de romi şi au ameninţat Preşedinţia cu proteste la nivel european.

În jur de o sută de membri sau voluntari ai ONG-urilor pentru drepturile romilor s-au adunat la ora 11:00 în Piaţa Victoriei pentru a striga “Suntem romi! Noi nu suntem ţigani!” sau “Noi de-aicea nu plecăm/ nu plecăm acasă/ până nu vom rezolva/ cu etnia noastră!”. Protestatarii au plecat în marş, mai întâi către Academia Română, apoi către Muzeul Holocaustului, au bătut cu linguri de lemn în gardurile de protecţie ale Jandarmeriei, au fluturat în aer mături de nuiele şi s-au legat simbolic în lanţuri. “Cuvântul rob era asociat cu cel de ţigan. Cuvântul ţigănie desemna totalitatea sufletelor aflate în posesia boierilor, mănăstirilor sau domnitorilor. Probabil că cetăţeanul Băsescu doreşte să reinventeze robia ţiganilor şi să aibă ţigani prezidenţiali.

Erau ţiganii domneşti care erau apoi ţiganii statului după regulamentul organic din anii ‘30. Probabil acum vrea să aibă ţigani preşedinţiali, ţigani băseşti, ce ştiu eu?”, a declarat Nicolae Gheorghe, care s-a recomandat voluntar pentru mai multe asociaţii care reprezintă drepturile etniei rome, un fel de purtător de cuvânt al ONG-urilor prezente ieri la eveniment. Romii sunt hotărâţi să protesteze şi chiar să declare război la nivel internaţional preşedintelui Băsescu, PDL-ului, Guvernului, Academiei, lui Silviu Prigoană şi tuturor celor care mai vor să li se spună “ţigani”. “Iniţiativa aparţine comunităţilor ţigăneşti din România, în nici un caz mie sau Partidului Democrat Liberal. Mai mult, de 15 ani nu se mai foloseşte în sens peiorativ cuvântul «ţigan», iar toată literatura se bazează pe cuvintele «ţigan/ţigancă»: «La ţigănci» şi aşa mai departe. Dacă se folosea de mult timp denumirea «rom» era «La roamă» şi aşa mai departe. De exemplu, versul «ţigăncuşă, eşti frumoasă/ ţigăncuşa mea» nu poate fi transformat, să zici «roamo, eşti frumoasă, roama mea». Nu e iniţiativa mea, ci a lor, ca şi legea prostituţiei. Cum nu eu am nevoie de legea prostituţiei, ci prostituatele, la fel e şi iniţiativa aceasta a ţiganilor. Au venit ţigani din comunităţile din Ardeal şi mi-au spus că se simt nedreptăţiţi că li se spune romi şi nu ţigani”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Silviu Prigoană. Protestului care s-a desfăşurat ieri în Capitală i s-au alăturat şi Mircea Toma împreună cu Agenţia pentru Monitorizarea Presei. “Noi suntem implicaţi în campania de destigmatizare a romilor de cel puţin zece ani. Astăzi ne-am alăturat din mers protestului, dar urmează să protestăm şi altfel, în speranţa că Academia Română va rediscuta decizia pe care a luat-o, sunt convins, pripit şi nedocumentat”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Mircea Toma, prezent la eveniment, care susţine că nu poate fi obligată o populaţie să se eticheteze de bună voie ca “ţigan”, cuvânt provenit din limba greacă şi care înseamnă “de neatins”.

 

Academia Română: “Ţigan, numele corect”

Academia Română, în punctul de vedere trimis Guvernului la propunerea lui Siviu Prigoană, arată că termenul “ţigan” reprezintă numele corect al acestei populaţii transnaţionale. “În multe ţări din spaţiul european este utilizat fără nici o restricţie un cuvânt având aceeaşi origine, respectiv aceeaşi evoluţie a semnificaţiei cu lexemul românesc: tsiganes în franceză, zingari în italiană, zigeuner în germană, tzigani în rusă şi polonă, cigany în maghiară, ciganin în bulgară şi sârbă, cigano în portugheză, zigenare în neerlandeză”, susţine Academia Română. Guvernul a discutat în urmă cu o săptămână despre formularea unui punct de vedere la iniţiativa lui Prigoană, însă, potrivit Mediafax, premierul Emil Boc a cerut o informare suplimentară constatând că, din zece instituţii publice consultate, chiar Academia Română susţine promovarea iniţiativei legislative.

×
Subiecte în articol: observator ţigan în loc de rom