x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rodeanu: Zonele Metropolitane din România, în blocaj guvernamental

Rodeanu: Zonele Metropolitane din România, în blocaj guvernamental

21 Oct 2022   •   16:32
Rodeanu: Zonele Metropolitane din România, în blocaj guvernamental
Sursa foto: Foto: Facebook

Ministerul Dezvoltării nu a emis, nici după trei luni, criterii clare de înființare și definire a zonelor metropolitane, jalon în PNRR, deși legea este este deja promulgată, spune deputatul Bogdan Rodeanu: „Răspunsul ministrului Marcel Boloș a fost scurt: nu știe unde s-a produs blocajul”.

„Zonele Metropolitane din România în blocaj guvernamental. Avem Legea Zonelor Metropolitane. A fost votată de 3 luni și deja promulgată. Este un jalon al României, inclus în PNRR. Dar avem o problemă: Ministerul Dezvoltării nu a emis, nici după 3 luni, criterii clare de înființare și definire a zonelor metropolitane din România prin norme de implementare. L-am audiat pe ministrul Fondurilor Europene, care este responsabil pentru banii din PNRR dedicați acestui jalon. Răspunsul ministrului Marcel Boloș a fost scurt: încă nu cunoaște detalii și nu știe unde s-a produs blocajul.Sunt doar câteva concluzii desprinse zilele trecute când am dezbătut implementarea PNRR la o audiere convocată de USR în Parlamentul României. I-am transmis aceste lucruri ministrului PNL Marcel Boloș și am insistat pe recuperarea întârzierii aplicării acestei legi”, scrie pe Facebook Bogdan Rodeanu.

El susține că, „pentru că Guverul PSD PNL UDMR pierde timp, iar România pierde bani”.

„Parlamentul a votat legea la sfârșitul lunii iulie. Suntem în octombrie iar comunele, orașele și municipiile care vor să constituie zone metropolitane nu pot nici să înceapă procedurile de asociere și nici să calculeze necesarul de finanțare din bugetele locale pentru înființarea zonelor metropolitane. Iar banii din PNRR pentru dezvoltarea zonele metropolitane vor sta necheltuiți o perioadă bună de timp pentru că Ministerul Fondurilor Europene nu va avea timp să aloce banii. Sunt miliarde de euro pentru transport metropolitan (câți navetiști și angajatori din Galați n-ar vrea, de exemplu, linii de tramvai sau troleibuz până la Smârdan sau Șendreni?), pentru educație (câți gălățeni, tineri și nu numai n-ar vrea calificare sau recalificare în meserii căutate pe piața muncii, nu doar teoretică ci și practică, cu instructor și utilaje folosite în scop didactic?), pentru sănătate (nimeni nu ar refuza finanțare prin PNRR pentru încă un spital, nou, construit de la zero, în Galați sau extinderea unuia existent). Și multe altele. Multiplicați la nivel național. În România pot funcționa zeci de zone metropolitane. Dar miliardele de euro din PNRR stau și așteaptă. Sunt banii care trebuie să îmbunătățească funcționarea României și să desființeze barierele nevăzute dintre orașe și mediul rural. Sunt noi circuite de expertiză din administrația locală, care pun laolaltă ceea ce nu am avut niciodată în România: legăturile administrative dintre orașe și comunele învecinate. Adică oamenii pot să facă naveta, banii lor sunt buni când sunt cheltuiți și în Sendreni și în Galați dar, când e vorba să facem un lucru european, să ducem banii după contribuabil, luăm o pauză și nu știm de ce și până când: e confuzie în aplicarea legii zonelor metropolitane”, adaugă Rodeanu.

 

×
Subiecte în articol: bogdan rodeanu