x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rodica Culcer, contestată în Consiliului de Administraţie din TVR

Rodica Culcer, contestată în Consiliului de Administraţie din TVR

de Gabriela Antoniu    |    07 Iul 2011   •   15:41
Rodica Culcer, contestată în Consiliului de Administraţie din TVR

Membrii Consiliului de Administratie din TVR au pareri impartite fata de decizia lui Alexandru Lazescu, seful Televiziunii Publice, de a o pastra ca angajat pe Rodica Culcer, care indeplineste si atributiile directorului Directiei Emisiuni Informative si Sport, desi a implinit varsta de pensionare, informeaza Mediafax.

Printre cei care se opun mentine­rii Rodicai Culcer se numara Cristian Nitulescu, Anne Juganaru, Claudiu Brinzan – propusi in CA de PSD si Sorin Burtea – in CA din partea salariatilor TVR. Anne Juganaru a declarat Mediafax ca pastrarea Rodicai Culcer in fruntea Directiei stiri este "si ilegala, si imorala".

"Consider ca detine sub un tertip oarecare in continuare o functie de condu­cere. Este ilegala pentru ca aceasta doamna cumuleaza pensia cu un salariu deloc mic, in conditiile in care TVR inregistreaza cel mai mare deficit din istorie. Este ilegala pentru ca un post de conducere trebuie ocupat prin concurs si nu in urma unei cereri pe care o aproba un om. Este ilegala si pentru ca postul pe care il ocupa doamna Culcer este un post de executie si, conform actualei legislatii in vigoare, un pensionar nu are voie sa ocupe o functie de conducere", a spus Anne Juganaru.

Totodata, Anne Juganaru consi­dera ca "imoral este faptul ca doamna Culcer ramane in TVR in condi­ti­ile in care asupra domniei sale pla­nea­za acuzatii grave".

"In 2006, a acordat 25.000 de ore suplimentare, in con­di­tiile in care, cu un an inainte, toata Televiziunea Romana avea 8.000 de ore suplimentare. (Decizia mentine­rii Rodicai Culcer in fruntea stirilor TVR – n.r.) este imorala in special din motive legate de practica domniei sale de manager. Se stie in institutie felul in care doamna Culcer a adus 130 de oameni la stiri, fie prin pseudoconcursuri, fie prin contracte de colaborare. Eu nu comentez valoarea unora dintre ei, dar metodele prin care au fost adusi lasa de dorit. Peste tot se faceau restrangeri de personal, in timp ce la stirile TVR ne-am trezit cu o inflatie de ziaristi adusi de aceasta doamna, fapt pentru care si fondul de salarii s-a majorat cu peste un mi­lion de euro anual. Banii acestia nu ajung la toti angajatii TVR, ci la preferatii doamnei Culcer", a mai spus Anne Juganaru. Ea a facut referire si la "partizanatele politice" pe care le-ar avea Rodica Culcer. "(Decizia mentinerii Rodicai Culcer in fruntea stirilor TVR – n.r.) este imorala evident din motive de partizanat politic. Deontologia domniei sale lasa de dorit. Are evidente parti pris-uri politice. In conditiile in care aceasta doamna este evident un partizan al unuia dintre partidele politice, este evident ca nu are ce cauta intr-o asemenea pozitie", a mai spus Juganaru, precizand ca seful sti­rilor TVR trebuie sa pastreze "echilibrul si echidistanta".

"Tot ce a facut a facut pe interes politic, culoare po­li­tica", a spus si Sorin Burtea. Claudiu Brinzan a de­cla­rat ca Rodica Culcer a "sfidat in repetate randuri CA", precizand ca situatia mentinerii sale la condu­cerea stirilor TVR, in conditiile indeplinirii varstei de pensionare, "nu este de to­le­­rat". "Imi face impresia ca doamna Culcer are un statut special in TVR. Situatia nu este de tolerat, mai ales ca doamna Culcer a refuzat sa dea explicatii atunci cand CA i-a cerut, in­vo­cand in mod absurd ingerinte editoriale din partea membrilor CA", a mai spus Claudiu Brinzan. In schimb, Lucia Hossu Longin (propusa in CA de PNL) considera ca Rodica Culcer ar putea sa ramana colaborator in TVR, insa nu ar trebui sa primeasca si pensie, si salariu in acelasi timp. Pe de alta parte, Paul Botez (propus in CA de PDL) a precizat ca situatia Rodicai Culcer nu a fost discutata inca in CA. "Pana cand nu se va discuta acest subiect in cadrul CA nu mi se pare corect sa avem o declaratie publica", a spus Botez. Alti membri ai CA propusi de PDL – Ada Mesesan si Nicoleta Vera – sunt favorabili pastrarii Rodicai Culcer la condu­cerea stirilor TVR, considerand ca aceasta este un profesionist. Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV a protestat, intr-o scrisoare deschisa remisa miercuri Mediafax, fata de decizia conducerii Televiziunii Romane de a o pastra ca angajat pe Rodica Culcer, "desi atat varsta legala de pensionare, cat si limita contractului cu TVR au fost depasite".

×
Subiecte în articol: rodica culcer