x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Român de 26 de ani, condamnat la închisoare pe viaţă în Austria!

Român de 26 de ani, condamnat la închisoare pe viaţă în Austria!

de Istvan Deak    |    08 Apr 2013   •   15:45
Român de 26 de ani, condamnat la închisoare pe viaţă în Austria!

Un cetăţean român de 26 de ani a fost condamnat săptămâna trecută la închisoare pe viaţă de Tribunalul Tirol din Austria. El a fost găsit vinovat pentru jefuirea, violarea şi uciderea unei bătrâne de 87 de ani din cartierul Hotting, din oraşul Innsbruck, relatează Tiroler Tageszeitung si Salzburger Nachrichten. Inculpatul a mărturisit violul şi jaful, însă a susţinut că nu a ucis-o pe bătrână. Dacă în cazul violului şi al jafului cei şase juraţi au votat în unanimitate, în acuzaţia de crimă, votul a fost 4 contra 2 pentru vinovăţia românului. Riscând o pedeapsă între 10 ani şi închisoare pe viaţă, judecătorul Norbert Hofer a motivat astfel dictarea sentinţei maxime: ”Vorbim despre trei fapte deosebit de grave: crimă, viol, jaf. Sentinţa oglindeşte vinovăţia inculpatului şi gravitatea faptelor sale şi trebuie să fie un semnal preventiv pentru toată lumea”. Numele bărbatului nu a fost dat publicităţii de către autorităţi. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată prin recurs.

O româncă i-a fost complice


Crima a avut loc în dimineaţa zilei de 11 iunie 2012, în jurul orei 02:30. Fără un loc de muncă din 2005, doi români, un bărbat de 25 de ani şi o femeie de 22 de ani, au spart geamul şi au pătruns în locuinţa în care se afla bătrâna de 87 de ani. Conform depoziţiei bărbatului, zgomotul a trezit-o pe bătrâna care se afla în pat, astfel că a luat o cămaşă şi i-a îndesat-o în gură timp de 5 minute. Apoi a încercat să întreţină relaţii sexuale cu bătrâna, însă acest lucru nu a mai avut loc. Raportul ADN confirmă însă violul. Deşi iniţial declarase că înainte de jaf a consumat câteva beri, ulterior bărbatul a adăugat că a băut şi o sticlă de coniac, încercând să dovedească că nu a avut discernământ în momentul comiterii faptelor. “Femeia era încă în viaţă când am plecat”, a susţinut bărbatul, pe toată durata procesului. În octombrie 2012, românca de 22 de ani a fost condamnată la 9 luni de închisoare, dintre care şase cu executare, pentru complicitate la jaf. Pe parcursul procesului s-a dovedit că cei doi români formau un cuplu. Fata a mărturisit că pe perioada jafului ea a stat de veghe lângă geamul clădirii. “Am mai încercat de două ori să pătrundem în casă, însă ne-a speriat lumina camerelor de supraveghere amplasate în zonă. Sunt nevinovată. Am mers la acea doamnă ca să îi propun să am grijă de ea”, s-a confesat românca, însărcinată în luna a 7-a, mamă a patru copii.

Găsită de fratele de 90 de ani

Fostă profesoară, femeia de 87 era grav bolnavă, fiind supravegheată de fratele ei de 90 de ani. Acesta obişnuia în fiecare noapte, în jurul orei 03:00 să intre în camera femeii pentru a-i verifica starea de sănătate. Aşa a observat că ea nu mai mişca, însă nu şi-a dat seama că ar fi vorba de o crimă. Medicul chemat de urgenţă a constatat decesul bătrânei şi a observat geamul spart. Ulterior, raportul medicilor legişti a confirmat că femeia a fost ucisă prin strangulare cu aceeaşi cămaşă cu care a încercat bărbatul să o sufoce. “Violul a avut loc post-mortem”, a subliniat comisarul-şef Walter Pupp.

Au revenit la locul faptei de două ori!

Nemulţumiţi de lucrurile furate din casă, cei doi români au revenit de două ori în locuinţa bătrânei, la două, respectiv patru zile de la comiterea faptei. “Am vrut să vedem dacă mai trăieşte femeia”, a motivat bărbatul. “A fost o anchetă dificilă, fiindcă ne-a fost greu să ne dăm seama cu ce delincvenţi avem de-a face. Vorbim despre criminali periculoşi sau nişte jefuitori amatori. În preajma clădirii am găsit doar o amprentă care provenea de la o femeie. În ciuda numărului mare de poliţişti detaşaţi în zonă, cuplul român a încercat să revină în casă în noaptea zilei de 13 iunie. Am mizat că avem de-a face cu amatori şi am plasat mai mulţi poliţişti în clădire, în speranţa că făptaşii vor încerca să revină. Prima noapte a fost liniştită, dar în noaptea de 15 iunie cei doi au fost observaţi din nou în preajma casei, ba chiar au încercat să intre prin geam. Nu mică le-a fost surpriza când în geam îi aşteptau poliţiştii. În genţile lor au fost găsite mai multe obiecte dispărute din casa bătrânei, dar şi o bară metalică cu care reuşiseră să spargă geamul în noaptea crimei. S-a dispus arestarea imediată a bărbatului de 25 de ani şi a iubitei sale de 22 de ani, ambii veniţi din România. Bărbatul a susţinut că erau în căutarea unui loc de dormit, apoi a mărturisit parţial faptele, în timp ce femeia a negat vehement orice implicare”, a adăugat Walter Pupp.

Şi-a înjunghiat colega de cameră

Într-un alt caz care a făcut înconjurul presei austriece, o româncă tot de 22 de ani a fost arestată la Udine. În seara zilei de 20 martie 2013, o prostituată româncă de 22 de ani şi-a înjunghiat în stomac colega de cameră, într-un local de noapte din localitatea austriacă Eisenstadt. “Femeia din România a fost arestată la ora 06:10 în Udine”, a relatat ofiţerul de presă al Procuraturii Eisenstadt, Magdalena Wehofer, pentru cotidianul Die Presse. Românca şi-a motivat gestul prin faptul că a fost jignită de colega de cameră. Făra să stea pe gânduri, ea s-a dus în bucătărie, a luat un cuţit şi i l-a înfipt în burta colegei. Femeia a fugit la iubitul ei şi au decis să încerce să se ascundă în Italia. “Pe numele femeii exista deja un mandat de arestare UE.  Sperăm că ea va fi extrădată de autorităţile italiene şi va fi judecată pentru fapta ei în Austria”, a mai adăugat Magdalena Wehofer.


×
Subiecte în articol: roman condamnat inchisoare austria