Cutremurul din Nepal şi replicile foarte puternice care au urmat au lăsat în urmă peste 2.000 de morţi. Alpinistul român Alex Găvan, aflat pe vârful Everest, a fugit din calea avalanşelor şi a petrecut o noapte întreagă cărând victime la elicopterele de salvare.
Alex Găvan, alpinistul român pe care cutremurul l-a surprins la baza vârfului Everest, a fost nevoit să fugă din cort pentru a evita o avalanşă în timpul seismului de 7,9 grade de sâmbătă. Alte trei alunecări de zăpadă au fost provocate de o replică de 6,7 grade, ieri. Potrivit românului, peste 100 de alpinişti au rămas pe munte, puţini dintre ei fiind căraţi cu elicopterele de la bază. “Lucrurile s-au mai liniştit acum, însă tabăra de bază arată ca după o explozie nucleară”, scria, ieri, Găvan pe Twitter. MAE a identificat 19 români în Nepal, toţi fiind nevătămaţi.
Un dezastru prevăzut
Un cutremur cu o magnitudine de aproximativ 8 grade era aşteptat de specialişti în această zonă. Subcontinentul indian se împinge în Asia cu o viteză de 4,5 centimetri pe an, creând o tensiune care se eliberează periodic. În timpul cutremurului de sâmbătă, placa continentală a Indiei a înaintat cu trei metri sub masivul Himalaya, generând dezastrul care a urmat.
Valea Kathmandu, unde trăiesc aproape 1,5 milioane de oameni, este locul în care undele de şoc se resimt la amplitudinea maximă. Cu toate acestea, din cauza sărăciei din Nepal, majoritatea construcţiilor nu sunt făcute să reziste la un seism de asemenea magnitudine, motiv pentru care numărul de victime este de ordinul miilor.