x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Români bolnavi de “Înalta Poartă”

Români bolnavi de “Înalta Poartă”

de Dan Constantin    |    12 Ian 2014   •   15:43
Români bolnavi de “Înalta Poartă”
Băsiştii, dezamăgiţi de emisarul american Victoria Nuland care nu i-a luat în braţe

Sindromul de slugărnicie, de a merge cu căciula în mână la marile cancelarii, s-a transmis din generaţie în generaţie, prin epoci istorice, apăsând coloana vertebrală a multor români.  Recente mişcări pe plan politic au evidenţiat că “boala” de a fi mereu dependent de o Înaltă Poartă - nu a fost decum eradicată.

Sindromul se manifestă mai ales când o clică de politicieni şi cercul lor de interese  se află în minoritate evidentă şi în contradicţie flagrantă cu interesul naţional. Astfel au stat  relaţiile regimului Băsescu Traian cu SUA, aliatul principal  al României, aşezat de la Cotroceni pe soclul de  “Mare Licurici”.

Lucrurile sunt însă în evoluţie şi, chiar şi “Înalta Poartă” de la Washington dă semne  să nu mai ia de bune doar “adevărurile” transmise de tabăra lui Băsescu-Macovei. Această poziţie nouă, radical schimbată faţă de cea oferită de Philip Gordon, care l-a reînscăunat în 2012 pe suspendatul Băsescu, pare să deschidă o percepţie mai apropiată a SUA faţă de realităţile din  România.  Partizanatul făţiş pro-Băsescu al administraţiei SUA a dus  în vara anului 2012, pentru prima dată în istoria României, la  manifestarea publică a unor sentimente antiamericane.  Aceasta arată de fapt cât de  nocivă este  în planul relaţiilor bilaterale infecţia cu virusul “Înaltei Porţi”. “Doza” aplicată băsiştilor de Victoria Nuland nu i-a vindecat pe deplin. Dar lecţia este de reţinut şi sperăm că a fost înţeleasă şi de alţi politicieni care pot servi interesele Româiei, apărând puncte de vedere, chiar şi neconvenabile, expunând părţii americane adevăruri ascunse până acum de o propagandă mincinoasă dar eficientă. 


×