x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa în raport cu venitul disponibil, spune economistul şef al BNR

Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa în raport cu venitul disponibil, spune economistul şef al BNR

26 Mar 2013   •   12:55
Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa în raport cu venitul disponibil, spune economistul şef al BNR

Românii plătesc cele mai înalte rate bancare din Europa în raport cu veniturile disponibile, cu o medie de aproape 20%, ceea ce înseamnă că băncile va trebui să se orienteze mai mult către finanţarea companiilor, unde perspectivele sunt mult mai bune, afirmă economistul şef al BNR, Valentin Lazea. "Ponderea datoriilor gospodăriilor în PIB este în regulă, sub 20%, dar ponderea datoriilor în venitul disponibil este deja la media europeană, pentru că venitul este mic. Dacă mergem la serviciul datoriei în venitul disponibil, deja situaţia este total invers, gospodăriile din România stau cel mai prost în context european (cu 20% - n.r.)", a arătat Lazea la un seminar privind modelul de afaceri al băncilor organizat de Finanţiştii la Banca Naţională a României.

Din datele prezentate de Lazea, românii care au atras credite plătesc lunar la bancă aproape de două ori mai mult din veniturile încasate decât un francez, italian sau spaniol, şi de trei ori mai mult decât un neamţ."Ca tendinţă generală, sectorul companiilor are o mai bună capacitate de a accesa noi credite comparativ cu sectorul gospodăriilor. Îmi pare rău, asta este", a afirmat Lazea.El a explicat că, dincolo de unele erori făcute de bănci în trecut, printre care enumeră şi creditarea excesivă a populaţiei, există fatori exogeni, independenţi de bănci, care îngreunează creditarea în acest moment. Lazea s-a întrebat retoric cum ar putea băncile să crediteze când există atâţia salariaţi care au salariu minim pe cartea de muncă, firme profitabile care raportează pierderi, primării care acumulează arierate.

Citeste articolul complet, aici.

×
Subiecte în articol: romani rate bancă