x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suntem săracii Europei: Nivelul nostru de trai este ultimul din UE

Suntem săracii Europei: Nivelul nostru de trai este ultimul din UE

de Redacția Jurnalul    |    19 Ian 2023   •   15:00
Suntem săracii Europei: Nivelul nostru de trai este ultimul din UE

Recent, Comisia Europeană (CE) a publicat datele privind puterea de cumpărare în țărilor europene, luând ca bază de calcul venitul disponibil median, scrie www.ct100.ro

„Modul în care veniturile sunt distribuite în societate determină măsura în care indivizii au acces egal la bunurile și serviciile produse în cadrul unei economii naționale. O măsură foarte importantă a distribuției venitului este venitul disponibil echivalent median (denumit venitul disponibil median) exprimat aici pe locuitor în standardul puterii de cumpărare (PPS).”, spun specialiștii CE.

„În 2021, venitul disponibil median a fost de 18.019 PPS pe locuitor în Uniunea Europeană. Acesta a variat considerabil între statele membre ale UE și a variat de la 32.132 PPS în Luxemburg la 8.703 PPS în România, țară clasată pe ultimul loc.”, mai transmite  Comisia Europeană.

La polul opus, Cele mai ridicate niveluri ale venitului median disponibil au fost înregistrate în statele membre ale UE de Vest și nordice, în special în Luxemburg (32.132 PPS), Țările de Jos (24.560 PPS), Austria (24.450 PPS) și Germania (23.401 PPS). Pe de altă parte, venitul disponibil median a fost mai scăzut în majoritatea statelor membre din sud și est, în special în România (8.703 PPS), Bulgaria (9.375 PPS), Grecia (9.917 PPS) și Ungaria (9.982 PPS).

România stă mai bine decât țări care nu fac parte din UE, cum ar fi Serbia și Turcia.

×
Subiecte în articol: romani saraci europa