x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a devenit membru CERN

România a devenit membru CERN

19 Iul 2016   •   16:25

România a devenit oficial membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN), după ce aplicase pentru această poziţie în anul 2008.

"Sunt foarte încântată să primesc România ca nou membru al CERN. Trăim vremuri interesante pentru fizica particulelor la CERN şi sunt foarte bucuroasă de oportunităţile care se deschid pentru comunitatea ştiinţifică din România, în special pentru tânăra generaţie care va avea acum ocazia de a contribui şi mai mult la programele noastre internaţionale de cercetare", a declarat directorul general al CERN, Fabiola Gianotti.

În calitate de membru CERN, România va face parte din consiliul format din 22 de state care ia decizii legate de experimentele realizate în laboratoarele instituţiei, dar va contribui şi financiar.

Cooperarea cercetătorilor români cu CERN a început în 1991. Instituţia, cu sediul central la Geneva, are la activ invenţii sau descoperiri precum internetul sau bosonul Higgs. În prezent, cercetătorii de la CERN fac experimente pentru a determina natura materiei întunecate.

În jur de 100 de cercetători români lucrează la CERN, fiind implicaţi, în ultimii ani, în experimentele acceleratoarelor de particule LHC, ATLAS şi ALICE, unde a fost descoperit bosonul Higgs.

×
Subiecte în articol: cern membru CERN romania