OBSERVATOR
Pentru ca nu s-a inteles cu Ucraina in privinta delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, Romania a parat ieri statul vecin la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Bogdan Aurescu, secretar de stat la Externe, este reprezentantul tarii noastre la Haga.
Urmeaza o perioada cu relatii nu tocmai dintre cele mai amicale cu Ucraina, in contextul in care autoritatile de la Bucuresti s-au tinut de cuvant si ieri au parat statul vecin la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
LAVINIA TUDORAN
Romania a cerut ieri Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga sa rezolve diferendul cu Ucraina, legat de delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua state in Marea Neagra. Solicitarea de initiere a procedurilor a fost inaintata de ambasadorul Romaniei in Olanda, Iulian Buga. Cererea este insotita de documente care "dovedesc ca demersul Romaniei este fondat si de textele conventiilor internationale aplicabile in acest caz", a explicat pentru agentia France Presse, secretarul de stat in ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. In sesizarea adresata Tribunalului de la Haga, guvernul roman doreste ca acesta "sa stabileasca o solutie de partaj intre Romania si Ucraina, a platoului continental din Marea Neagra, si a zonelor economice exclusive in conformitate cu dreptul international".
ZACAMINTELE. Dupa parerea lui Aurescu, sesizarea CIJ, "demersul incurajat de Uniunea Europeana, garanteaza o solutie echitabila, care raspunde intereselor nationale ale Romaniei si care ne va garanta accesul la zacamintele de hidrocaburi". Cu alte cuvinte, avem mari sanse ca zacamintele de petrol si gaze naturale, aflate in vecinatatea Insulei Serpilor, in jurul careia se leaga disputa privind impartirea Marii Negre intre Romania si Ucraina, si care zacaminte, dupa cum recunosc si demnitarii de la Bucuresti, reprezinta miza diferendului cu Kievului, sa ne revina.
INSULA. Ce trebuie sa lamureasca Tribunalul international este daca Insula Serpilor, un teren de 17 hectare, este sau nu locuibila. Romania sustine ca nu, ucrainenii, ca da. Ei au militari detasati pe insula, au inaugurat chiar si un cabinet ginecologic acolo, au adus pamant si au plantat pomi, doar-doar vor demonstra ca insula are viata, cum s-ar spune. Intrebat insa saptamana trecuta ce rata a natalitatii este inregistrata pe insula, care sunt sursele de energie si de apa de aici, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a dat din umeri scuzandu-se: "Nu stiu. Eu nu am fost niciodata pe Insula Serpilor".
Citește pe Antena3.ro
SIMPOZION DESPRE CANALUL BISTROE
La doua zile dupa protestul pescarilor din Delta Dunarii, construirea canalului Bistroe, cealalta problema pentru care ne certam cu ucrainenii, revine in atentia unor importanti experti europeni. Proiectul ucrainean va fi astazi discutat la simpozionul international "Delte si zone umede" care a inceput de ieri la Tulcea. Asa cum era de asteptat, principalii absenti ai discutiilor vor fi savantii ucraineni care au declinat in repetate randuri invitatia la dialog a partii romane. Vor fi totusi prezenti renumiti experti internationali, intre care Petr Obdrlink si Erika Schneider, de la Institutul Rastat din Germania. Din partea Romaniei vor fi prezenti Guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu si directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii", Romulus Stiuca. (Alexandru Nastase)PESCARII N-AU GRESIT
Operatiunea pe care au facut-o pescarii tulceni de a extrage din malul romanesc al Dunarii balizele de marcare a senalului navigabil pe bratul Chilia, "nu reprezinta o infractiune", ne-au declarat surse din cadrul Politiei de Frontiera Romane. "Avand in vedere ca nu este o infractiune, noi nu putem face nimic. Pescarii se aflau conform granitei in apele teritoriale romanesti si nu au trecut deloc in apele ucrainene. Deocamdata partea ucraineana nu a depus nici o plangere vizavi de miscarea pescarilor. Desi cei care au incalcat acordul sunt ucrainenii, nu noi, prin intortocheatele cai ale diplomatiei, trebuia sa asteptam inca vreo cateva luni pana primeam ordinul din partea forurilor superioare de a smulge acele balize din malul nostru. Astfel, operatiunea pescarilor ne-a scutit de o bataie de cap", au conchis sursele. (Eduard Pascu)