x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a preluat preşedinţia Comisiei ONU pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală

România a preluat preşedinţia Comisiei ONU pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală

18 Feb 2009   •   00:00

Ţara noastră a preluat, începând cu 17 februarie, preşedinţia celei de a 18-a sesiuni a Comisiei Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres. Preşedinţia va fi asigurată de directorul general pentru afaceri juridice din MAE, Cosmin Dinescu.



România a fost aleasă membră a acestei comisii pe 1 ianuarie 2009, pentru un mandat de 3 ani, şi va deţine funcţia de preşedinte până la finalul celei de a 18-a sesiuni a comisiei, în decembrie 2009. Reprezentanţii celor 40 de state membre ale comisiei se vor reuni, în cadrul sesiunii ordinare a Comisiei Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală, în perioada 16-24 aprilie, pentru a dezbate teme precum trendurile globale în privinţa criminalităţii şi coordonarea activităţilor ONU şi ale statelor membre în acest domeniu, utilizarea şi aplicarea normelor şi standardelor ONU în ceea ce priveşte prevenirea criminalităţii şi justiţia penală, pregătiri pentru cel de-al 12-lea Congres ONU privind prevenirea criminalităţii. Dezbaterile tematice se vor concentra pe subiecte de larg interes precum frauda economică şi infracţiuni în legătură cu identitatea, reforma penală şi reducerea suprapopulării închisorilor. Comisia Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală (UN Commission on Crime Prevention and Criminal Justice - UNCCPCJ) a fost creată în 1992 în vederea consolidării activităţii Naţiunilor Unite în aceste domenii. Comisia a fost precedată de un Comitet pentru Prevenire a Criminalităţii şi Control, constituit în 1972, care a avut o factură preponderent tehnică. În prezent, UNCCPCJ este formată din 40 de state şi se întruneşte anual la Viena. Este un organism interguvernamental care formulează politici internaţionale şi recomandă activităţi în domeniul prevenirii şi controlului criminalităţii. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania criminalităţii criminalit